Ani se tomu nelze divit, každé překračování hranic může být problém, cestování je omezené a nebezpečí nákazy koronavirem visí nad pelotonem Tour de France jako Damoklův meč.

Peter Sagan jel francouzské Critérium du Dauphiné, poté odjel domů do Monaka a bude se přesouvat jen několik kilometrů od bydliště na start Tour v Nice. Vložit do toho přelet do Prahy, cestu do Mladé Boleslavi na start Mistrovství České a Slovenské republiky, by bylo komplikované, potenciálně nebezpečné, ohrožující jeho start na Tour a to by mohlo způsobit velké problémy celému týmu BORA - hansgrohe.

Podobně je na tom Roman Kreuziger, ten mohl podle týmových nařízení odcestovat domů, k jezeru Garda, jen za předpokladu, že manželka Michaela podstoupí před jeho příjezdem test na koronavirus. Účast na šampionátu, kde účastníci nemusí být testováni, je pro tým nepřijatelná.

Zcela bez profesionálů WorldTour mistráky nebudou. Účast oznámili Erik Baška a Juraj Sagan z BORA - hansgrohe. Chybět ale budou reprezentanti - časovkáři nominovaní na Mistrovství Evropy. Jan Bárta, Jakub Otruba, Petr Kelemen, ti už budou na cestě do Francie a v pondělí absolvují časovku. Závodníci připraveni na hromadný závod, tedy Petr Vakoč, Daniel Turek, Dominik Neuman, Michal Kukrle a Adam Ťoupalík by sobotní republikový šampionát jet měli.      

Mnoho zahraničních závodníků z různých týmů se vyhýbá cestování přes hranice. Někteří zůstávají dlouhodobě ve Francii, závodí a trénují jen na francouzském území, nepřekračují hranice, všechno směřují jen k Tour. Tour de France se letos zdá ještě důležitější než v jiných letech. Přitom Francie v těchto dnech dostává na semaforu červenou.

Například závodník nebo funkcionář Ineosu nemůže cestovat z Francie do Británie, bez toho, aniž by podstoupil test a riskuje karanténu. To je obrovský organizační problém pro závodníky a všechen personál zajišťující chod týmu a přípravu a účast na Tour de France.

A objevují se stále nová omezení a doporučení, například slovenské úřady nedoporučují cesty svých občanů do Prahy, viz - .idnes.cz a také do Francie.

Závodníci týmu Jumbo - Visma dlouhodobě zůstavají ve Francii, stejně jako Egan Bernal. Primož Roglič, Tom Dumoulin a další jezdci nizozemského celku závodili před Tour pouze ve Francii a absolvují zde i vysokohorské soustředění. Slovinský šampionát už byl, takže si s tím nemusí Roglič dělat starosti, ale odjezd Toma Dumoulina na mistrovství Nizozemska je nepravděpodobný. Také Michal Kwiatkowski už ohlásil, že se na polský šampionát nechystá, protože trénuje v horách a na návrat do vlasti nemá čas.   

Letos to nemají národní šampionáty snadné. Příkladem může být i ten ruský, který se konal minulou neděli, ale bez hvězd a bez jakéhokoliv zájmu médií a fanoušků. Obhájce vítězství Aleksandr Vlasov proto už v úterý startoval v normálním dresu Astany, čímž upozornil na to, že se nějaký šmapionát v Rusku jel.   

Do týdne mezi národní šampionáty a start Tour de France jsou vloženy závody evropského mistrovství, také pořádané ve Francii. Ani sem ale nemůžou všichni, kteří o to stojí, například Cofidis zakázal Eliu Vivianimu obhajovat titul. Cofidis nechce riskovat nákazu od někoho z členů národního týmu. A nechce riskovat ani zranění v případném pádu.