V denním úniku 9členné skupiny, v níž měly své zástupce mj. týmy Q36.5, TDT-Unibet, Alpecin-Deceuninck DT, Abloc, Mazowsze či EF Education-NIPPO, hájil zájmy ATT Investments Jan Kašpar. Skupina odjela po první rychlostní prémii, která byla vypsána na 20. km a jíž vyhrál Milan Menten (Lotto) před Samem Bennettem (Bora), čímž Belgičan zkrátil odstup od irského cyklisty v bodovací soutěži o dva bodíky, takže mu schází už jen tři.

Honza Kašpar bodoval ze skupiny v úniku na dalších dvou vypsaných prémiích 3. a 2. místem, což ho po skončení etapy vyneslo na 5. místo ve sprinterské soutěži. Obě prémie vyhrál Jensen Plowright (Alpecin DT), takže celkem nasbíral 20 bodů. Na včerejších 28 bodů Dana Turka to ale nestačilo. Dan si tedy i po dnešní etapě šel na pódium pro zelený dres.

To vše byla jen rovinatá předehra pro posledních 25 km etapy. V nich se bylo nutno vyšplhat ze 450 do 2030 metrů nad mořem.

V úvodní třetině stoupání se do sólo akce pustil Kuba Otruba a dostat se před něj nakonec dokázali jen tři soupeři. 4. místo mu patří i v průběžné klasifikaci.

"Věděl jsem, že pro mě bude lepší si jet vlastní tempo, než se s někým cukat, proto jsem odjel v první třetině stoupání. Nakonec to vyšlo téměř perfektně. Předjel mě jen vítězný Van Eetvelt. Až na vrchol jsem se potom držel obou jezdců Q36.5, kteří pak byli v cíli o pár vteřin dřív. Jsem s výkonem i výsledkem hodně spokojený. Zítra etapa končí také na kopci, ale ten už není tak těžký, i když i na něm se dá ztratit nebo získat. Krom toho je to dlouhá etapa a nastoupáno bude 4,5 tisíce, což je víc než dneska. Chtěl bych svou pozici vylepšit, ale i umístění do pětky by bylo moc pěkné," řekl pro RoadCycling.CZ Jakub Otruba.

Vítězný Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) byl letos 2. a 3. v lednových závodech na Mallorce, 15. v etapáku nejvyšší kategorie Okolo Katalánska, vyhrál Alpes Isére Tour (2.2) a dojel 3. na Alpes-Maritimes (1.1). Za pár dnů mu bude 22 let, loni vyhrál Závod míru a byl 2. na baby Giru, top závodech určených kategorii U23. Tým s ním počítá na španělskou Vueltu.

Druhý Badilatti po třech letech ve WorldTeams Israele a Groupama-FDJ přestoupil letos do Q36.5. Jeho týmového kolegu Marka Donovana, který dokončil etapu na 3. místě, před pěti lety zkoušeli v týmu Sky a od roku 2020 jezdil až do loňska za DSM. 

Pokud tohle víme, pak před výkonem Jakuba nutno smeknout!

Byl totiž lepší než např. Anders Johannessen (Uno-X), Eduardo Sepúlveda (Lotto), Maximilian Schachman (Bora) či Carl Fredrik Hagen (Q36.5), všechno borci, kteří se mohou pochlubit řadou velmi dobrých výsledků ve své dosavadní profi kariéře.

Navíc na 10. místě dojel Márton Dina. Pokud bychom porovnali umístění pouze prvních dvou z každého týmu, pak by lepší než ATT Investments byly jen týmy Lotto, Q36.5 a Uno-X.

Tomáš Kopecký dojel do cíle na 37. a Karel Vacek na 38. místě něco přes 10 minut za vítězem. Karel Camrda jako třetí nejlepší z ATT Investments ztratil ještě o 2 minuty více, což mu stačí na 12. místo mezi 51 jezdci do 23 let.

Jak Jakub naznačil, zítra to vůbec nebude procházka růžovým sadem. Na 202 km pět vrchařských prémií, z toho dvě jedničky a dvě dvojky, celkem 4500 výškových metrů a cíl opět na dlouhém kopci. Tentokrát 18km, přičemž úvodních 10 se blíží k 7 %.