Jakub se nemohl opřít o kolektivní sílu hradeckého týmu, na Bíteši startovala jen čtveřice hradeckých, druhá část týmu byla v Normandii na etapovém závodě. Navíc přišel v závodě o týmového kolegu Karla Hníka, který nešťasně spadl v odjeté skupině. Karel tam hlídal jednoho z největších favoritů závodu, loňského vítěze Macieje Paterského.

Elkov Author měl v průběhu závodu jednoho vepředu a potom se musel spoléhat, že odjetá skupina nenabere velký náskok a že se o tempo v pelotonu postarají jiné týmy. I když ty dva nejsilnější, polský Wibatech Merx a rakouský Felbermayr Simplon Wels, měly své zástupce v odjeté skupině, tak vzadu zůstávalo několik ambiciózních celků. Ty naštěstí nedovolily získat větší náskok odjeté čtveřici. Po pádu Karla Hníka to už bylo jen na trojici hradeckých a Jakub Otruba závěr pojal aktivně a útočně.

Při nájezdu na závěrečné okruhy (jely se tři) zredukoval polský celek Hurom náskok uprchlíků výrazně a v posledních letech rozhodovaly právě poslední okruhy a zejména větrné stoupání za Osovou Bitýškou. Letos tolik nefoukalo a radikálně z jiného směru, než vloni, ale přeci jen stoupání s větrem zprava bylo selektivní.

Po druhém průjezdu Osovou Bitýškou zaútočila dvojice Jiří Petruš (Topforex - Lapierre) a Jakub Otruba (ELKOV Author), právě v nejnáročnější pasáži. K nim se přidal už jen další vynikající cyklista Stephan Rabitsch. Před nájezdem do posledního okruhu se tato trojice sjela s trojicí v úniku, ale další skupina byla jen pár vteřin za nimi.

Průjezdem Bíteší se jména v první skupině částečně vyměnila, ale Jakub si pozici zkušeně udržel.

Rozhodující nástup

Přišel po posledním průjezdu Osovou Bítyškou a hned na začátku nejobtížnějšího úseku (stoupání + vítr), Jakub vsadil na sólový únik přibližně šest kilometrů před cílem, který dotáhl do vítězného konce.


To byl stručný a lakonický popis závěru závodu. Ale je nutné dodat, že Jakub Otruba šel do závěrečných kilometrů aktivně, do rozhodujícího nástupu sebevědomě. Udržel za sebou skupinu, která netaktizovala a snažila se uprchlíka dojet. A když před Bíteší byl dlouho jeho náskok jen něco málo vteřin, tak se nezlomil a svoji snahu dotáhl až do konce.

Podání závodní cyklistiky bylo v jeho případě výborné a zaslouží si gratulaci. A je to závodník kategorie U23, tedy velký příslib. Navíc konkurence zejména rakouských a polských celků byla silná, dobře jela i Dukla Banská Bystrica a letošní Bíteš byla ve své podstatě mezinárodním závodem, i když bez statutu závodu UCI.

Foto Jan Brychta/svetcyklistiky.cz