178 km a 1950 výškových metrů. Tři vrchařské prémie 1., 2. a 3. kategorie. K tomu dvě rychlostní. Po úvodních 40 rovinatých kilometrech přišlo na řadu nejtěžší stoupání: 17,3 km s 4,1 %. Když se sjelo po dalších 75 km z kopců, posledních 50 km se odehrálo nejprve ve sjezdu a poté v profilově nenáročném terénu. To bylo dnešní menu.

Jestliže včera přijelo do cíle pohromadě téměř 70 závodníků, podle profilu dnešní etapy to mělo dopadnout obdobně. Takže hlavní souboj se měl odehrát o bonusové sekundy. Něco se dalo jako obvykle posbírat na rychostních prémiích, ale nejvíc v cíli. Vítěz bere 10 sekund, což včerejšího premianta Stanislawa Aniolkowského posunulo na průběžné 3. místo a na lídra celkové klasifikace Aarona Gatea (Bolton) ztrácel před dnešní etapou už jen 12 sekund.  

Zpočátku dnešní etapy panoval v pelotonu klid. Před první rychlostní prémií se však odpoutala skupinka, v níž byl i Tomáš Jakoubek, který projel prémií na prvním místě (na snímku). Společnost mu dělalo dalších osm závodníků.

V následujícím dlouhém stoupání se však situace na čele významně proměnila. Vrchařskou prémií projela jako první pětice závodníků Santaromita (Bardiani), Cepeda (Caja Rural), Sainbayar (Terrenganu), Yemane (Bike Aid) a Jakub Otruba, který prémii nejvyšší kategorie oceněnou 10 body vyhrál (na snímku).

Ani tomuto úniku nebylo přáno. O druhou vrchařskou prémii se už utkali jiní borci. Dnes byl o tenhle dres velký zájem. Vyhrál ji Kypřan Miltiadis a dorovnal tak v součtu Jakubových 10 bodů. 

Poté se vytvořil třetí denní únik. Byli v něm zástupci Bardiani, Corratecu a reprezentace USA. Ale ani oni se nedočkali ve svém pokusu úspěchu, když byli 1,5 km před cílem pohlceni pelotonem. Největší zásluhu na tom měli cyklisté ATT Investments, kteří srovnáni v pěti lidech na špici balíku rozjížděli zároveň spurt pro Mihkela Räima.

Aktivní pojetí etapy ze strany ATT Investments zakončil Mihkel Räim pátým místem v hromadné koncovce (na snímku zcela vlevo v modro-černo-bílém dresu estonského šampiona).

Dnes slavili etapové vítězství jezdci belgického Tarteletto, jelikož první na pásce byl zkušený belgický sprinter Timothy Dupont, 35letý borec, který šest let strávil na úrovni ProTeams, z toho tři roky v týmu s dnešním názvem Intermarché. V čele průběžné klasifikace zůstal Aaron Gate.

Čas vítěze obdrželo 74 závodníků. Mezi nimi všichni naši s výjimkou opět Jirky Petruše, který zaostal o 2,5 minuty. Jirka je v pohodě. Včerejší ztrátu měl na svědomí defekt v závěrečné fázi závodu, dnes si poté, co spoustu práce odpracoval pro tým, před cílem z balíku vystoupil.

(Zleva) Dan Turek, Tomáš Jakoubek, Jakub Otruba, Matúš Štoček, Jiří Petruš

Bilance ATT Investments po etapě byla dost potěšující. Jakub Otruba se oblékl do dresu nejlepšího vrchaře a v průběžné klasifikaci celkového pořadí se posunul na 5. místo. A k tomu tedy 5. místo Mihkela v etapě. Tým zůstává na 3. místě, Dan Turek je i po této etapě na 8. pozici.

"Akce Jakuba byla plánována. Podařila se přesně tak, jak jsme chtěli. Vyhrát vrchařskou prémii, ale hlavně druhou rychlostní a získat důležité vteřiny do celkového pořadí. Dres nejlepšího vrchaře je bonusem navíc. Zítra je na programu profilově lehčí etapa. Dá se očekávat zase boj o bonifikační vteřiny, naším cílem je pokusit se uspět i v závěru etapy," osvětlil záměry týmu Petr Kaltofen.