Přinášíme přehled o nejbližším závodním programu českých cyklistů z úrovně World a Pro. Vycházíme přitom z údajů uvedených na ProCyclingStats, z informací od jednotlivých týmů, případně jezdců. U jednotlivých závodníků uvádíme také dosavadní letošní výsledky, bez ohledu na to, jaké měli v závodech úkoly či v jaké fázi přípravy se nacházeli.

Jan Hirt v dresu svého nového týmu Soudal-Quick Step nejprve stane na startu omanské jednorázovky Muscat Classic (1.1) a od následujícího dne začne obhajovat prvenství na 5etapovém Tour of Oman (2.Pro). Pro Jana Hirta to bude letošní druhý etapový závod. Tím prvním byla Vuelta a San Juan (2.Pro), v jejím rámci měl především týmové úkoly, v etapě byl nejlépe 28., celkově 40. (3 UCI body).

Na závody do Ománu míří i druhý český zástupce belgického týmu Josef Černý. Letos závodil jen jednou na Mallorce a při Trofeo Ses Salines - Alcudia (1.1) skončil na 100. místě.

Josef Černý, 6. února 2023

Pavel Bittner i Mathias Vacek jsou uvedeni na soupiskách svých týmů DSM a Trek-Segafredo pro dva portugalské závody. Nejprve 12. února Figueira Champions Classic (1.1) a poté od 15. února na Volta ao Algarve (2.Pro).

Pavel už má za sebou Saudi Tour (2.1), v etapě nejlépe 27. celkově 67. Mathias jel podobně jako Jan Hirt také San Juan, zviditelnil se hlavně v úniku v poslední etapě. Ve 4. etapě byl 10., celkově 29. (5 UCI bodů).

Zdeněk Štybar (Jayco AlUla) se chystá 25. února na Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT). Absolvoval také Saudi Tour, nejlépe 18., celkově 25. (3 UCI body).

Oba portugalské závody by měl absolvovat i Michal Schlegel (Caja Rural). Jeho týmoví kolegové Daniel Babor a Tomáš Bárta jsou v nominaci na španělskou Clasica de Almeria (1.Pro), která se jede 12. února. Tomáš by měl o den později jet i Jaén Paraiso Interior (1.1) a od 15. února Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol (2.Pro). Dan je v sestavě s Michalem na Algarve.

Michal jel dosud dvě jednorázovky. Na Cumunitat Valenciana 1969 (1.1) byl klasifikován na 63. místě, na GP Marseille 114. Dan Babor odjel tři závody na Mallorce, dva nedokončil, ale v Trofeo Palma (1.1) se vešel do první desítky, konkrétně na 8. místo (30 UCI bodů). Tomáš absolvoval také GP Marseille a ve velmi kopcovitém závodě společně s dalšími závodníky překročil časový limit.

Petr Kelemen při GP Marseille

Dalším závodem Petra Kelemena z týmu Tudor Pro Cycling bude portugalské Algarve. Petr dokončil GP Marseille na 10. místě (20 UCI bodů). A následně při Etoile de Bességes (2.1) byl nejlépe 38. a celkově 33.

Vojtěch Řepa (Kern Pharma) je týmem nominován na Vuelta a Andalucia. Aktuálně se potýká s nemocí, takže není jisté, zda se dá do začátku závodu natolik dopořádku, že bude moci startovat. Zatím absolvoval jen Valencianu 1969 a klasifikován byl na 92. místě.

Nejbližším programem Karla Vacka by měl být 4etapový galicijský O Gran Camiňo (1.1), začínající 23. února. Karel jel Saudi Tour, v etapě nejlépe 33. a celkově 71.

Matyáš Kopecký (Novo Nordisk) se chystal na první sezónní start od 9. února do Turecka na Tour of Antalya (2.1), ale silná zemětřesení s mnoha obětmi na životech vedla ke zrušení závodu.

Shrnuto:

10. 2. Muscat Classic (1.1): Hirt, Černý

11. - 15. 2. Tour of Oman (2.Pro): Hirt Černý

12. 2. Figueira Champions Classic (1.1): Bittner, Mathias Vacek, Schlegel 

12. 2. Clasica de Almeria (1.Pro): Babor, Bárta 

13. 2. Jaén Paraiso Interior (1.1): Bárta 

15. - 19. 2. Volta ao Algarve (2.Pro): Bittner, Mathias Vacek, Schlegel, Babor, Kelemen 

15. - 19. 2. Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol (2.Pro): Bárta, Řepa 

23. - 26. 2. O Gran Camiňo (1.1): Karel Vacek 

25. 2. Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT): Štybar, Bittner

Daniel Babor (vpravo) spurtuje na 8. místě při Trofeo Palma za vítězným Ethanem Vernonem a druhým Biniam Girmayem

Samozřejmě nejprestižnějším závodem z uvedeného seznamu je belgická dlážděná klasika, jediný závod nejvyšší kategorie UCI. Startovní listina není pochopitelně zdaleka ještě kompletní a definitivní. Z nejznámějších jmen by ji měli jet např. Dylan Van Baarle (Jumbo-Visma) či Peter Sagan (TotalEnergies). Aktuálně v ní figuruje kromě Zdeňka Štybara i jméno Pavla Bittnera.

Pro českého fanouška budou z uvedeného seznamu ale také velmi přitažlivé etapáky kategorie Pro. V Ománu loni zvítězil Jan Hirt před Fausto Masnadou a Rui Costou (viz titulní snímek). Masnada už ale nebude soupeřem Jana Hirta, nýbrž kolegou. Costa v dresu nového týmu a s formou jako hrom, což ukázal jak na Mallorce, tak Okolo Valencie, dává přednost oběma portugalským závodům.

A právě na Okolo Algarve se chystá pět českých cyklistů. Je to kopcovitý závod s dvěma cílovými dojezdy na kopec a jednou 25km časovkou a sejde se na něm vynikající konkurence. Speciálně Ineos (Arensman, Ganna, Martínez, Pidcock, Thomas), UAE Emirates (Almeida, Vine, Hirschi, Trentin) a Bora-hansgrohe (Higuita, Hindley) sem posílají hodně silné týmy. 

Všechny závody lze sledovat na Eurosportu.