Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) si umí vybrat ty nejnáročnější etapy Giro d’Italia a uspět v nich. Před třemi lety jen těsně neuspěl v etapě, která také vedla přes obávané Mortirolo. Ve spurtu dvojice byl lepší Giulio Ciccone. Tentokrát to dopadlo mnohem lépe. V závěrečném stoupání Santa Cristina byl český vrchař nejlepší, dokázal utrhnout všechny soupeře, ale ještě musel zvládnout mokrý sjezd do cíle v městě Aprica. A podařilo se. Splnil si svůj největší cíl, vyhrál etapu Giro d’Italia. 

Hirt naskočil už do prvního velkého úniku 19 cyklistů na začátku úvodního stoupání Goletto di Cadino, společně s ním ujeli i další důležití závodníci, například Alejandro Valverde (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis), Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), nejlepší vrchař Koen Bouwman (Jumbo - Visma) a také dva jezdci BORA - hansgrohe, Lennard Kämna a Wilco Kelderman. 

Hirt se vrátil do hry na Mortirolu

Pro první vrchařskou prémii za 40 bodů si dojel Ciccone před Bouwmanem, zatímco Hirt se držel ve skupině a o body zájem neměl. 100 kilometrů před cílem, před nájezdem na slavné Mortirolo, se vedoucí skupina rozdělila na dvě a Hirt zůstal ve druhé. Vpředu jel Chris Hamilton tempo pro svého týmového kolegu Thymena Arensmana (DSM) a dále se zde udrželi Kamna, Valverde, Bouwman, Wout Poels (Bahrain Victorious) a Hirtův týmový kolega Lorenzo Rota (Intermarché - Wanty Gobert). 

Hirtova skupina moc dobře nespolupracovala, na začátku Mortirola ztrácela kolem jedné minuty a Hirt se společně s Hughem Carthym (EF Education - EasyPost) a Cicconem museli vydat do stíhání v dlouhém stoupání. Dopředu se dostali 77 kilometrů před cílem, tedy přesně řečeno Hirt s Carthym se vrátili dopředu, Ciccone nestačil a odpadl. 

Vedoucí osmička dorazila na vrchol Mortirola s náskokem 4:40 před pelotonem, takže situace vypadala pro uprchlíky velmi příznivě. 40 bodů získal Bouwman a upevnil si vedení v soutěži o modrý trikot. 

Kämna a Arensman nejvážnějšími soupeři

V dalším stoupání Teglio se nestalo nic důležitého, ovšem ve sjezdu z tohoto nenápadného kopce zaútočil Kämna a před cílovým výjezdem Santa Cristina si snadno vypracoval solidní náskok přes 50 sekund. Hirt musel opět dotahovat v kopci a nebylo to nic snadného. 

V první části nebylo stoupání moc strmé, těžší bylo až v druhé části na užších silnicích. Arensman vyrazil do protiútoku 13,5 kilometru před cílem, zatímco Hirt se držel Valverdeho a Carthyho a čekal na nejtěžší stoupání. To přišlo o kilometr později, po odbočení na užší silnici akceleroval a zbavil se obou soupeřů. 

Ještě však musel dostihnout Arensmana a vedoucího Kämnu. K Nizozemci se dostal 10 kilometrů před cílem a společně si dojeli vítěze etapy na Etnu. Arensman na nic nečekal a okamžitě nastoupil, Hirta to však nezlomilo. 

Naopak se 7,7 kilometru před cílem a necelé 2 kilometry před vrcholem kopce zvedl ze sedla a soupeře urval. Arensman se nechtěl jen tak vzdát a český cyklista měl na vrcholu pouze 17 sekund náskoku a před sebou pětikilometrový sjezd na mokré silnici a poslední kilometr do mírného výjezdu.

Ve sjezdu bylo těžké udržet se na kole a pár sekund ztratil, přesto do cíle dojel první s náskokem 7 sekund a zvítězil. A navíc se v celkovém pořadí posunul na 9. místo se ztrátou 7:42 na vedoucího Richarda Carapaze (INEOS Grenadiers). 

Chtěl jsem to zkusit, říká vítěz 16. etapy

"Chtěl jsem dnes něco pěkného zkusit. Vždy, když slyším o Mortirolu, chci být vpředu," řekl Hirt v rychlém rozhovoru v cíli etapy. "Chtěl jsem být v úniku, ale měl jsem několik složitých okamžiků, když se první skupina rozdělila a moc nespolupracovala, tak jsme se museli vrátit na Mortirolu. A v posledním stoupání jsem měl taky problémy s kolem, neřadilo dobře, skákal mi řetěz. A ve sjezdu jsem měl křeče. Opravdu jsem trpěl, ale chtěl jsem vyhrát a bojoval jsem až do konce."

V plánu bylo zaútočit ve strmé části cílového stoupání a taktika vyšla skvěle. "Kämna měl dobrý náskok a nevypadalo to dobře, ale řekl jsem, že to aspoň zkusím. A bylo dobře, že jsem to zkusil. Pokaždé, když se mě někdo zeptal, proč jezdím na kole a čeho chci dosáhnout, jsem říkal, že chci vyhrát etapu na Giru a pak můžu skončit. Teď jsem šťastný a končit nechci," směje se první vítěz etapy na Giru po necelých dvou letech.