Po dvou profilově těžších etapách přišla na řadu z tohoto pohledu etapa jednodušší. Na 170 km z Mont-de-Marsan do Bordeaux čekalo pouhých 800 výškových metrů. Mohlo to skončit jinak než soubojem sprinterů? Mohlo, ale pravděpodobné to nebylo. Hlavní otázka tedy zněla, zda duo Van der Poel - Philipsen zaznamená hattrick, nebo se najde někdo, kdo je konečně porazí.

Okamžitě po startu odjeli čtyři lidi, tři byli rychle vráceni do pelotonu a vpředu zůstal osamocený Simon Guglielmi (Arkéa Samsic). O tom, jak moc zajímal kompaktní hlavní skupinu svědčí fakt, že mu bylo povoleno až 7 minut náskoku. O prémii umístěné 88 km před cílem se za ním ale bojovalo. Van der Poel sice akceleroval, ale tentokrát byl než Philipsen rychlejší Girmay (Intermarché).

Teprve po prémii mohli ujet další lidi. Nepřekvapuje, že byli také z domácích týmů: Peters (AG2R) a Latour (TotalEnergies). Netrvalo dlouho a dělali společnost Guglielmimu. Nikdo z nich nikoho v ničem neohrožoval. Necelé 4 km před cílem byl dostižen poslední odvážlivec Pierre Latour.

Velmi standardní průběh etapy tohoto typu skončil pro letošní Tour standardním způsobem. Vyhrál zase Jasper Philipsen. Nestandardní bylo, že Van der Poel jako poslední vagón vláčku Alpecinu jel dlouhý předspurt a odstoupil na Philipsenův vkus příliš brzo. Takže ten tentokrát nevyrazil zpoza jeho stínu a reagoval až na atak Cavendishe tím, že si přejel přes půl vozovky za jeho zadní kolo a odtud ho přespurtoval.

Zajímavé na výsledku je, že se zdá, že se Mark Cavendish přibližuje stále více situaci, kdy vyhraje svou 35. etapu na Tour. V dosavadních třech sprinterských etapách byl v letošním ročníku klasifikován postupně na 6., 5. a dnes na 2. místě. 

Byl jsem ve správné pozici. Bylo to kvůli Ceesovi (Bol), je jako zabiják, jak jezdí pelotonem. Začal jsem sprint o něco dřív, než jsem chtěl, ale pořád to bylo stejné místo jako v roce 2010 (kdy v Bordeaux vyhrál). Když jsem zahájil sprint, přeskočil mi řetěz zpátky na dvanáctku. Takže jsem si musel znovu sednout, abych převod utáhl. To samozřejmě trochu naruší vaši kadenci. Takže ano, jsem zklamaný. Budeme to ale zkoušet dál. Myslím, že jsem schopen Jaspera porazit," řekl 38letý Brit, jenž před nedávnem oznámil, že letošní sezóna bude jeho poslední.

Čas vítěze byl připsán 93 závodníkům. Nebyli mezi nimi ale mj. Van Aert, Alaphilippe, Ciccone nebo včera 3. Tobias Johannessen. Nikdo ze jmenovaných tady ale už nejede na celkové pořadí, tak ani jim o nic podstatného nešlo. Šetří síly na případný zisk etapového vítězství v některé z etap budoucích.

V žádné ze soutěží nedošlo k podstatnější změně.