Pochopitelně má Remco Evenepoel na kontě jen juniorské výsledky, ale sám Remco chtěl ještě letos postaršit do U23, juniorská kategorie jej už nemotivuje, přitom se cyklistice věnuje teprve druhým rokem. ,,Závody mezi juniory mi už nic nedávají, nerozvíjím se v nich," svěřil se po závodě ve Zlíně. 

Remco otevírá diskuzi nad opravdu výjimečným talentem. Eddy Merckx nám už připadá jako v jiné době, v době bez globální konkurence a mnozí v posledních letech a desetiletích odsuzovaly výsledky Eddyho Merckxe do prehistorie, nesrovnatelné s dnešní cyklistikou.

Ale jako by jim bral vítr z plachet další belgický talent. Co když opravdu bude novým Kanibalem, co když ukáže, že obrovský talent se rodí opravdu jen po mnoha letech (a musí si ho cyklistika navíc najít) a tím vlastně potvrdí talent Eddyho napříč generacemi?

Měl jsem letos příležitost sledovat jeho počínání už při Závodě míru juniorů, byl to vlastně první únik letošního ročníku, příliš pozornosti jsme tomu nevěnovali. Až když naprosto dominantně ZMJ vyhrál, tak jsme si uvědomili, že je vítězem ten, který to zkoušel jako první v úniku už v první etapě.

Další jeho výsledky byly neuvěřitelné, těsně před evropským šampionátem vyhrál etapový závod v Lucembursku a to tím stylem, že v první etapě odjel všem soupeřům a druhé etapě také odjel všem soupeřům a to už ve žlutém trikotu, podobně jako při Závodě míru juniorů v Terezíně.

Ve své novinářské kariéře jsem měl příležitost sledovat i jiné talenty, třeba Petra Sagana, který jako kadet vyhrál juniorský závod v Lanškrouně. Bylo to také užasné, ale Remco Evenepoel předvádí v letošní sezóně něco opravdu jiného. Bude zajímavé sledovat jeho další působení v cyklistice.

V Brně a ve Zlíně vyhrál oba závody, silniční závod o deset minut! Při časovce by obsadil v kategorii U23 druhé místo a to na omezených převodech, které musí používat junioři.

Podívejte se na jeho statistiku mezinárodních závodů z PCS:

V Brně a ve Zlíně měl mladý Belgičan největší fanouškovskou podporu a určitě se jeho příznivcům vyplatí cestovat za ním po Evropě. R v jeho logu pochopitelně znamená Remco, EV = Evenepoel a číslo 1703 je PSČ jeho bydliště - Dilbeeku na předměstí Bruselu, je tedy Vlám. A do rodiště Eddyho Merckxe to má 60 kilometrů.

Jenže sám Remco srovnání s Merckxem nemá rád. ,,Ze začátku mi to přišlo jako něco úžasného, ale teď už se to často opakuje a já se nechci stát novým Merckxem. Chci být sám velký šampión." 

A má docela jasnou představu o tom, jak se tím šampiónem stát. Příští rok začne profesionální kariéru v týmu Hagens Berman Axeon pod vedením Axela Merckxe. Vrcholem první části sezóny bude etapový závod Kolem Kalifornie a pokud bude mít dobré výsledky, mohl by už v průběhu roku přestoupit do Quick-Step Floors. V roce 2020 by měl být už stabilním členem týmu Quick-Step Floors, pokud půjde vše jak má. 

Fanoušci Remca měli na plakátu fotku našeho fotografa Pepy Vaishara ze ZMJ

,,Chci se prosadit v celkovém hodnocení etapových závodů. Chci vyhrát Tour de France, Giro ďItalia a Vueltu. Jsem dobrý v kopcích i v časovce. V Hagens Berman Axeon se zaměřím na časovku a budu více trénovat v horách a ve vysokohorském prostředí. Mým cílem je uspět na Grand Tours," řekl novinářům na tiskovou konferenci po vítězství na Mistrovství Evropy. 

Belgická cyklistika přitom vychovává především klasikáře a specialisty na kostky, v třítýdenních závodech Belgičané moc úspěšní v posledních desetiletích nejsou. ,,Nemám rád kostky. Mám radši jižní část Belgie a kopce. Nechci být novým Tomem Boonenem. Opravdu mě motivují hlavně etapové závody." 

Foto Josef Vaishar/www.cycling.photography