Pouze 90 hlav bude čítat peloton mužů na Olympijských hrách v Paříži. Oproti minulým Hrám je to pokles, poprvé bude ženské i mužské startovní pole stejně početné. 25 cyklistů a cyklistek se také postaví na start časovek. Budou to však pouze ti, kteří se účastnili také závodu s hromadným startem.

Body do olympijské kvalifikace se počítaly od 19. října 2022 do 17. října 2023. Počítalo se jen osm nejlepších cyklistů z každé země. Umístění zemí v tomto žebříčku určuje počet jezdců, které může země vybrat na olympijské hry (1. - 5. místo: 4 jezdci, 6. - 10. místo: 3 jezdci, 11. - 20. místo: 2 jezdci, 21. - 45.  místo: 1 jezdec). 

Dříve byl maximální počet mužů v jednom národním týmu pět, od Paříže jsou to jen čtyři. Mezi muži budou mít 4 reprezentanty Belgie, Dánsko, Slovinsko, Velká Británie a Francie. Pouze tři na startu budou mít Španělé, Nizozemci, Italové, Australané a Američané. To znamená, že favorit Mathieu van der Poel už je proti svým belgickým a dalším konkurentům v mírné nevýhodě.

Česko se nevešlo do první dvacítky, která do Paříže bere dva jezdce a ani do první pětadvacítky, která má nárok na účastníka v časovce. Na 27. místě máme právo jen na jednoho zástupce v závodě s hromadným startem. Stejně jako Slovensko, Polsko (které může jet i časovku) a další země.

Vzhledem k velmi nízkým kvótám bude velmi tvrdý boj o nominaci a to zejména v zemích s nejbohatší cyklistickou kulturou. 25 nejlepších zemí má každá pouze jednoho účastníka v časovce. 

Jediná Češka na trati

BrychtaJan_Neumanova.jpg

V původním znění článku jsme chybně uvedli, že Česko se v žebříčku UCI vešlo do prvních 25 zemí, bohužel nakonec skončilo na 26. pozici a šanci účastnit se časovky ztratilo o jedno místo. Naše reprezentantka pojede pouze silniční závod s hromadným startem. Čtenářům se tímto omlouváme.  

Čtyři závodnice na startu bude mít Nizozemsko, Itálie, Belgie, Velká Británie a Francie. Švýcarky, Australanky, Polky, Němky a Američanky pojedou ve třech. 

Vybrat jednu českou závodnici také nebude snadné. Nejvíc bodů posbírala Nikola Nosková a patrně největší šanci uspět na trati silničního závodu má Tereza Neumanová. Do Olympijských her však zbývá ještě hodně času a vybrat správnou reprezentantku bude možné až podle výkonnosti a výsledků v příští sezóně. 

Kompletní žebříčky najdete na Procyclingstats.com.