Nizozemský celek Jumbo-Visma nashromáždil letos celkem 14975,5 bodu. Druhý UAE Team Emirates získal 13278 bodů a třetí Ineos Grenadiers 12459 bodů.

Alpecin skončil na 9. místě, o body se staralo především trio Jasper Philipsen, Mathieu Van der Poel a Tim Merlier.  Arkéa obsadila 13. pozici, na čemž měli zásluhu hlavně Hugo Hofstetter, Waren Barguil a Nairo Quintana. O místo níže skončilo Lotto Soudal v čele s triem Arnaud De Lie, Caleb Ewan a Tim Wellens. Do osmnáctky nejlepších se z Pro týmů vešel ještě TotalEnergies na 17. pozici. Naopak mimo prvních osmnáct stojí z World týmů Israel (19.), DSM (20.) a Astana (21.).

Jasper Philipsen, vítěz dvou etap na Tour de France

Jenže o setrvání, resp. postupu do nejvyšší divize na další tři roky jak známo rozhodovaly výsledky za poslední tři sezóny. A tam braly černého petra Lotto a Israel.

I tento žebříček ovládlo s 37837 body Jumbo-Visma před Quick-Step Alpha Vinyl, které nasbíralo 35631 bodů. Alpecin skončil 6. (21530). 

Boj o setrvání, resp. sestup se tedy odehrál mezi týmy pohybujícími se na důležitém rozhraní této tabulky: Arkéa 15864 bodů, Lotto 14869, Israel 13869, TotalEnergies 10677 a Uno-X, které také deklarovalo zájem dostat se do úrovně World, 7130 bodů.

Hugo Hofstetter, 3. na Le Samyn

Alpecin-Deceuninck dokončil sezónu 2020 na 12. místě, nejlépe za poslední tři roky si vedli v loňském roce, kdy obsadili 7. příčku. Arkéa-Samsic dosáhla v těchto dvou letech postupně na 14. a 17. místo.

Israel měl špatnou první sezónu (22.), loni se mu ale dařilo (10.) Jenže v letošním roce u nich mj. docela řádil COVID-19 a krom toho několik jezdců nemělo zrovna nejlepší rok.

Giacomo Nizzolo

Lotto Soudal se letos mimořádně snažilo napravit předešlé dvě nepříliš úspěšné sezóny (18. a 19. místo), ale nakonec jim to na udržení ve WorldTour nedalo.

Důležité pro pozvánky na závody nejvyšší úrovně je ještě postavení týmů z úrovně Pro v letošním roce. Takže v Lotto Soudal i TotalEnergies, kteří měli zájem o postup do úrovně World, tolik smutnit nemusí. Naopak v týmu Israele je v tomto směru k optimismu daleko, a i proto majitel Sylvan Adams vyhrožuje soudní dohrou.

Lotto Soudal hodlá pokračovat jako ProTeam a jako nejlépe hodnocený z této úrovně automaticky získává pozvánky na GrandTours a další hlavní závody WorldTour. TotalEnergies nemusí dostat automaticky pozvánky na GrandTours, ale na největší klasiky ano.

Caleb Ewan

Budoucnost Israel-Premier Tech je z tohoto pohledu naopak dost nejistá. Takže v nejistotě jsou i takoví borci jako Dylan Teuns, Michael Woods, Giacomo Nizzolo či Jakob Fuglsang. Jedním z projevů nejisté budoucnosti je zpráva, že Israel-Premier Tech se v příští sezóně stane hlavním sponzorem ženského World týmu.

To, že Jumbo-Visma, Quick-Step, Ineos a UAE letos opět patřily k nejlepším světovým sestavám, nepřekvapilo. Překvapily ale dva týmy, o kterých se před sezónou spekulovalo, že by mohly mít potíže. Jde o Cofidis v čele s Guillaume Martinem a Intermarché vedené Alexanderem Kristoffem a Biniam Girmayem.

Guillaume Martin

Oba týmy za poslední tři roky udělaly viditelný výkonnostní vzestup, což Cofidisu v žebříčku UCI přineslo postupně 19., 14. a 10. místo. Intermarché dokonce po 20. a 15. místě letos dokončilo sezónu na 5. pozici, o místo lépe, než na které dosáhl Quick-Step!

Opačný trend zaznamenaly v DSM: 11., 15. a letošní 20. místo a v Astaně: 7., 13. a 21. příčka.

Biniam Girmay

Ze sportovního hlediska je tedy jasno, ale týmy musí splňovat ještě další kritéria, pokud jde o finance, administrativu, etiku a organizaci, takže konečné rozhodnutí UCI o udělení licencí WorldTour na další tři sezóny padne koncem tohoto roku.