18. ročník etapového závodu kategorie "Pro" má osm etap. Ta první je na programu v neděli 4. září. A zatímco většina etapových závodů graduje s přibývajícími etapami, ta úvodní letošního ročníku Tour of Britain rozdá pravděpodobně dost důrazně karty hned na úvod celého dění. Na 180 km 2300 výškových metrů odpovídá klasikářskému profilu, ovšem závěr se odehraje výjezdem do Glanshee Ski Centre, který není sice z celkové délky 8,5 km v úvodních kilometrech příliš profilově náročný, ale závěrečných 2,5 km  už vykazuje sklon 6%. K tomu připočítejme tři vrchařské prémie v první polovině etapy, které jsou dlouhé "jen" od 1 do 2 km, ale všechny obsahují pasáže nad 10% a dvě z nich tak dosahují průměru mezi 8-9%. 

Cíl na kopci má už jen etapa poslední, ale v tomto případě jde o 500 metrový výjezd o průměru 7,5%. Většina etap je hodně zvlněných, a dobrá polovina graduje v závěrečných desítkách kilometrů profilově nejobtížnějšími pasážemi. Vše tedy nasvědčuje tomu, že šanci na celkový úspěch tu budou mít nikoli čistokrevní vrchaři ani pravověrní sprinteři, ale klasikáři ardenského typu, tedy ti, kteří se dokáží výborně pohybovat v kratších a prudších kopcích a oplývají schopností důrazné akcelerace. A těmi Thomas Pidcock i Dylan Teuns, který počínaje 5. srpnem vyměnil dres Bahrainu za dres Israele, zcela jistě jsou.

Thomas Pidcock, vítěz 12. etapy Tour de France končící v Alpe d´Huez

A to oba lídry sestav svých týmů budou doplňovat obdobnými schopnostmi nadaní borci, jako v případě Ineosu Richie Porte, který se tu rozloučí s cyklistickou kariérou, a Magnus Sheffield, letošní vítěz Brabantského šípu či druhý na nedávno skončeném Okolo Dánska, nebo v případě Israele Michael Woods. Stejně tak Bora-hansgrohe, která do role jedničky posadila Maximiliana Schachmanna, bude mít v ruce více kvalitních karet v podbobě Felixe Grosschartnera, Marco Hallera či Nilse Pollita.

Z World týmů startuje v Británii ještě Team DSM a Movistar. Z druhodivizních italské Bardiani z italským šampionem Filippem Zanou, belgické Bingoal a Sport Vlaanderen, norský Uno-X, španělský Caja Rural a americký Human Powered Health. Do počtu 18 je doplňuje britská reprezentace, čtyři domácí kontinentální týmy (Ribble, WiV, Saint Piran, Trinity), italský Qhubeka a novozélandský Global.

Etapák se odehraje bez české účasti.

Souboj o vítězství ve 4. etapě Tour of Britain 2021 mezi Van Aertem a Alaphilippem, z něhož vyšel vítězně Belgičan

Loňský ročník byl velmi dramatický. Hlavní souboj o konečné prvenství mezi sebou svedli nakonec vítězný Wout Van Aert (Jumbo-Visma) s Ethanem Hayterem (Ineos) a Julianem Alaphilippem (Quick-Step) - viz titulní snímek. Van Aert se hned v úvodní etapě ujal vedení, o které ale v další přišel, aby se následně přetahoval o roli lídra závodu s Ethanem Hayterem, který vedl průběžnou klasifikaci ještě před poslední etapou. Jenže v ní si ve sprintu Van Aert, který tu tím pádem vyhrál celkem tři etapy, poradil jak s André Greipelem, tak Markem Cavendishem a díky bonifikačním sekundám přeskočil Haytera a stal se celkovým vítězem.

Letošní ročník tak super hvězdné obsazení jako ten loňský úplně nemá, ale i tak se na startu schází zajímavá konkurence a ta by společně s konstrukcí etap měla nabídnout opět dramatickou podívanou.

Závod má na programu Eurosport.