Lennard Kämna, který skončil v úvodní časovce na druhém místě, překvapil sám sebe. "Dnes jsem nečekal tak dobrý výkon. Jsem více než spokojený. Uvidíme, jaká bude moje forma v kopcích, ale po dnešku si určitě můžu věřit. Celkově máme na pořadí silný tým a chceme uspět." Kämnovi týmoví kolegové Aleksandr Vlasov a Jai ​​Hindley skončili na 15., resp. 16. místě. 

Magnus Sheffield si poseděl v horkém křesle, ale nakonec skončil třetí za Filippo Gannou. "Je velmi pěkné, že Filippo dokázal vyhrát a já jsem skončil na stupních vítězů. Mojí úlohou je na tomto závodě podporovat své spolujezdce. Ale pokud bude příležitost, určitě půjdu za výsledkem. Myslím, že mám správnou formu," řekl 20letý talent Ineos Grenadiers, který směřuje formu na dubnové klasiky, pro Cycling Pro Net. "Forma přichází. Doufám, že během Tour of Flanders a Paris-Roubaix budu na své nejlepší úrovni. Už loni jsem dosáhl vítězství (pozn. Brabantský šíp). Jsem ještě docela mladý, takže se musím naučit, jak takové závody jezdit. Myslím ale, že můžu vyhrát velkou klasiku. To je to, za čím chci jít."

Dvě etapy letošního ročníku měly největší potenciál skončit soubojem sprinterů. Společně s tou poslední také ta dnešní. 210 km a 1590 výškových metrů. Dva nejdelší kopce uprostřed etapy. Posledních 10 km po rovině. Minimální pravděpodobnost, že tomu bude jinak.

Na výběr široká škála sprinterů: Philipsen (Alpecin), Cavendish (Astana), Bauhaus (Bahrain), Meeus (Bora), Nizzolo (Israel), Gaviria (Movistar), Moschetti (Q36.5), Jakobsen (Quick-Step), Groenewegen (Jayco), Molano (UAE), ale i Van Aert (Jumbo) a třeba i Peter Sagan (TotalEnergies). A to ještě nebyl kompletní výčet.

Teplota 14 °C, západní vítr i přes 30 km/hod. A jelikož se jelo ze severu na jih, takže převážně z boku.

Kilometr po ostrém startu odjelo pět lidí: Davide Bais a Mirco Maestri (EOLO), Stefano Gandin a Alessandro Iacchi (Corratec) a Roland Thalmann (Tudor). Nejlépe postaveným v průběžné klasifikaci byl včera 95. Thalmann (+1:38).

Jedinou vrchařskou prémii na 95. km vyhrál Gandin, takže po etapě rovnou do zeleného. Do zeleného proto, že barva dresů na Tirrenu je odlišná od běžných zvyklostí. Lídr celkového pořadí jede v modrém, v bodovací soutěži ve fialovém, mladík v bílém a vrchař v zeleném.

Stefano Gandinovi je 26 let, za Corratec jezdí druhým rokem. Loni vyhrál třetí odpolední etapu na Sibiu Tour (2.1), když na druhé místo odsunul Michaela Kukrleho.

Na udávání tempa pelotonu se podíleli především vybraní jezdci Jayco AlUla a Soudal Quick-Step následováni cyklisty Ineosu. Přitom bylo možno spatřit, jak Julian Alaphilippe žertuje se Zdeňkem Štybarem a hned nato Alaphilippa vystřídal v komunikaci Michal Kwiatkowski. Oba byli v minulosti Zdeňkovými parťáky v Quick-Stepu a bylo přitom vidět, jakému respektu se Zdeněk v pelotonu těší.

Po vrchařské prémii, kde prohrál s Gandinem, vypadl z úniku Bais. Gandin poté, co porazil Iacchiho na sprinterské prémii, která byla trošku paradoxně umístěna na vrcholku druhého delšího stoupání, z úniku cíleně vycouval. Zbylí tři byli dojeti 20 km před cílem.

Boj o pozice do spurtu byl nesmlouvavý, stejný cíl mělo mnoho týmů. Nejlépe zorganizovaní se jevili cyklisté Intermarché a Quick-Stepu. Jumbo přišlo o svého lídra už tři kilometry před cílem, kdy to Wout van Aert pro dnešek zabalil. Očividně jeho aktuální forma není ideální. 

Nejlepší pozici do poslední stovky připravili nenápadně jedoucí jezdci Movistaru Fernandu Gaviriovi. Ještě deset centimetrů před cílem byl na první pozici. Na pásce už byl ale třetí. Největší zrychlení totiž předvedl Fabio Jakobsen, na kterého jen těsně nestačil Jasper Philipsen.

Fernando to vlastně načasoval téměř dokonale. V té době jsem byl ještě za Bertem (Van Lerberghe) a vlastně jsem teprve chtěl začít sprintovat. Ale pokud máte před sebou stále spolujezdce, je někdy lepší počkat o malinko déle. Nakonec to byl vzrušující sprint ve třech a moje načasování bylo dobré,“ řekl Jakobsen, který chválil práci Van Lerbergha, jenž v roli posledního muže nahradil nemocného Michaela Mørkøva. „Bert je velký a silný chlap, za kterým na vás moc nefouká. Díky tomu jsem mohl do posledních stovek metrů odstartovat velmi svěží.

Všichni tři se mohli opřít o poměrně dobře zorganizované vláčky. V posledním kilometru byl vidět jeden borec, jak skáče z jednoho vlaku do druhého a hledá intuitivně nejlepší pozici za konkurenty, z které by mohl profitovat. Petrovi Saganovi tohle snažení vytrvale stačí na umístění kolem desítky. Dnes jedenáctý.

Čas vítěze obdrželo 146 lidí. Mezi nimi i Zdeněk Štybar.