Pokud jde o zahraniční cyklisty, závodům nejnižší kategorie UCI, tedy dvojkovým, nevěnujeme obvykle pozornost. Tentokrát ale uděláme výjimku, protože je spojen se zajímavým příběhem.

Johnny Hoogerlandovi bude v květnu 40 let. Profi kariéru zahájil v roce 2003 v týmu Quick Step. V dalších letech prošel vícero týmy nižší úrovně, až se do WorldTour vrátil na tři roky v nizozemském týmu Vacansoleil-DCM. V průběhu své kariéry vyhrál pouze tři závody, jedním z nich je titul mistra Nizozemska v silničním závodě z roku 2013, kdy za sebou nechal borce jako je Tom Dumoulin, Sebastian Langeveld, Niki Terpstra či Wilco Kelderman. Hodně vidět byl i při Tour de France 2011. Jednak jako nositel puntíkatého dresu a jednak jako účastník oné hrůzostrašné nehody.

Po ukončení čtrnáctileté kariéry profesionálního cyklisty krátce pracoval pro Roompot - Nederlandse Loterij, ale rychle zjistil, že takhle nechce strávit svůj život. Společně s manželkou Gerdou se vydali úplně jiným směrem a to doslova. Sbalili kufry, zamávali nizozemské domovině a přestěhovali se do rakouských Korutan, kraje, který si zamilovali během líbánek. Tam, v krásné obci Velden am Wörther See, blízko slovinských hranic, otevřeli Pension Hoogerland zaměřený na cyklistiku.

Johnny Hoogerland říká, že je tu opravdu velmi šťastný. Jezdí na kole hodně se svými hosty a i většinu volného času tráví na kole. "Život je tady úžasný. Považuji se za velmi šťastného,“ říká Hoogerland. V zimě, když je hotel zavřený, má čas i na jiná dobrodružství. Jedním z nich je horolezectví. Před několika týdny vylezl na vrchol Monte Forato na italsko-slovinské hranici. „Je to jen 35 minut od našeho domova v Rakousku. Vzrušení z výstupu a pak z pobytu na vrcholu je úžasné.

Během kariéry absolvoval 13 monumentů, z toho 4x Flandry, odkud si odvezl 11. a 12. místo 

Další dobrodružství se dostavilo v listopadu loňského roku, kdy byl pozván k účasti na Abu Dhabi Gran Fondo. Závod vyhrál jeho bývalý týmový kolega Grega Bole, který už také ukončil kariéru ve WorldTour, když po sezóně 2020 opustil nadobro tým Bahrainu.

"Grega Bole je stále mým velmi dobrým přítelem a po Gran Fondo se mě zeptal, jestli bych se k němu nechtěl připojit na Sharjah Tour (2.2)." V loňském roce tenhle závod v týmu Abu Dhabi Shabab Al Ahli Cycling Team vyhrál. „Doma jsem to rychle probral s manželkou a  ta mi řekla: ‚Jen do toho! Mělo by to být cool!‘ Mám tu nejfantastičtější ženu, jakou si dokážete představit,“ směje se Hoogerland. „Takže teď budu týden tady. Je to skutečné dobrodružství. Užívám si příležitost poznat jinou kulturu. Lidé kolem klubu jsou také opravdu milí!“

Nejlepšího výsledků z pěti monumentů dosáhl na Lombardii v roce 2009, kterou dokončil na 5. místě za vítězným Gilbertem

Závod v UAE určitě sledovat budeme. Jenže ne tento, ale až ten o měsíc později, ten z nejvyšší kategorie UCI, tedy UAE Tour, který začne 20. února.

Co se týče Johnny Hoogerlanda, máme tomu rozumět, že jde o velký comeback? "Ne, fakt ne. Zatím je to jen jeden závod a pak se vrátím do Korutan. Ale je úžasné být součástí týmu, který se snaží podpořit cyklistiku v UAE, týmu, který poskytuje podporu mladým talentům z tohoto regionu. Jsou tu co se týče cyklistiky opravdu ambiciózní, což je skvělé pozorovat.“

V tom případě to Johnny jede jenom "objet"? "V loňském roce jsem měl na kontě více než 27 000 kilometrů a více než 375 000 výškových metrů." Třetí a zvláště čtvrtá etapa Tour of Shajrah se rozhodnou v kopcích. Po očku koukneme, co rakouská stoupání zanechala Hoogerlandovi v nohách i v jeho cyklisticky pokročilejším věku.