O vítězi letošního ročníku O Gran Camiňo bylo možno před závěrečnou časovkou pochybovat jen v souvislosti s nějakými mimořádnými okolnostmi, stojícími mimo standardní cyklistické zápolení. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) měl totiž na druhého v pořadí Rubena Guerreiru (Movistar) k dobru +0:53 sekund a na třetího Jesúse Herradu (Cofidis) +1:25. A jelikož se jelo v dost zvlněném terénu (18km a 308 výškových metrů), šance dánského cyklisty, který časovku umí hodně dobře, a to nejen na celkové vítězství, ale i třetí etapový zisk se ještě umocnily.

Guerreiro není bůhvíjaký časovkář, ale 32 sekund na Herradu mohlo svádět k optimismu. Jenže pozor, Herrada v podobně vystavěné časovce loňského ročníku (16 km a 208 m) skončil na 2. místě! Přičemž časové rozdíly mezi jezdci byly poměrně značné. Například na tehdy 15. Rubéna Fernándeze, týmového kolegu, který startuje i letos, najel 39 sekund. Z tohoto zorného úhlu vypadala prohlášení jezdců Jumbo-Visma, konkrétně Vingegaarda a Valtera, že druhý jmenovaný hodlá usilovat o sesazení Herrady z 3. místa, docela dost ambiciózně. Attila Valter sice na Jesúse Herradu před časovkou ztrácel jen 4 sekundy, ale jeho výsledky v časovkách z posledních let k přehnanému optimismu nesváděly.

Časovka to byla poměrně technická, členitá vertikálně i horizontálně. Startovalo se v opačném pořadí a na časovkářských kozách. Ion Izagirre po včerejším pádu do dnešní časovky nenastoupil.

Jako 39. (78. v průběžném pořadí) se postavil na start Rohan Dennis (na snímku). A když projel cílem, byl o 56 sekund rychlejší než dosud vedoucí Chad Haga (Human Powered Health), což představovalo průměrnou rychlost 44,57 km/hod.

Teprve závodníci z první patnáctky průběžného pořadí se začali Dennisovi více přibližovat, ale nikdo nebyl lepší. Vypadalo to, že jediný, kdo by ho mohl překonat, byl samotný Jonas Vingegaard.

Zajímavější tedy bylo sledovat souboj Attily Valtera s Jesúsem Herradou, případně s Rubenem Guerreirou. Na prvním mezičase uprostřed trati, kde měl průběžně třetí nejlepší čas, byl Valter lepší Herrady o 7 sekund a o 26 než Guerreiro. V takovém případě se Maďar posouval virtuálně na 2. místo a Herradovi zůstávalo 3. Guerreiro přicházel o stupně vítězů. Pozor však bylo nutno dát i na Willa Bartu (Movistar), který byl dobrý už na mezičase a v cíli dosáhl druhý nejlepší čas po Dennisovi.

Jako poslední přiletěl na mezičas Vingegaard a nadělil Dennisovi 25 sekund!

Když projel cílem Attila Valter, bylo jasné, že prohrál souboj o stupně vítězů. Herrada (na snímku) se v druhé části časovky totiž významně zvednul, v cíli před příjezdem Vingegaarda zaznamenal 4. nejlepší čas a na Valtera to stačilo. V té chvíli se posouval dokonce na 2. místo v konečném účtování. Guerreiro, ke kterému se Vingegaard v cíli přiblížil na necelých sto metrů, stupně vítězů ale udržel, byť si s Herradou stupínky vyměnili.

Vingegaard časovku vyhrál rozdílem třídy, druhého Dennise porazil o 35 sekund! Tím pádem pochopitelně vyhrál i celý etapák. Zcela bezkonkurenčně. Jeho připravenost je famózní a lze se jen tetelit těšením na přímé porovnání jeho výkonnosti a Pogačarovy, který také dosud předváděl výkony vymykající se téměř veškerému srovnání. V nejbližší době se tak stane při Paris-Nice, který startuje příští neděli.

loading...