Hlavní nebezpečí dnešní etapy představovala poslední vrchařská prémie (7,4 km a 6,3 %), jejíž vrchol se nacházel 15 km před cílem, kam už se převážně jen sjíždělo.

15 km po startu 176 km dlouhé etapy se utvořil denní únik. Byli v něm Vanhoucke (DSM), Caicedo (EF Education), Tesfatsion (Trek-Segafredo), Jousseaume (TotalEnergies) a muž v dresu nejlepšího vrchaře Barrenetxea (Caja Rural). O co mu šlo, bylo jasné, a také se mu to dařilo. Přisvojil si tři ze čtyř dnešních VP.

Své účinkování na čele závodu ukončili muži z úniku 30 km před cílem, těsně před druhou rychlostní prémií. O tu si zaspurtovali muži usilující o celkové pořadí a nejúspěšnější byl ten ve žlutém, tedy Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) před Ionem Izagirrem (Cofidis).

Při nájezdu do posledního kopce se na čele srovnala čtveřice EF Education, ale jejich akce se záhy zcela rozpadla. Víc jak 5 km pod vrcholem tohoto stoupání, které ve své první části šlo i přes 10 %, totiž zaútočil Vingegaard a byli jen dva muži, kteří se pokusili k němu připojit. Mikelu Landovi (Bahrain) se to podařilo, Ion Izagirre musel vycouvat zpět do skupiny těch, co Dánovi nestačili.

Vrchol kopce především díky aktivitě Vingegaarda přejízděla vedoucí dvojice s náskokem 30 vteřin na zhruba dvacítku pronásledovatelů. V ní měl početní převahu v podobě tří zavodníků Quick-Step, a tak vyslal dva muže na čelo, kde vydrželi v podstatě až do spurtu o třetí místo, protože se sice přiblížili na těsno oběma lídrům průběžného pořadí, ale ti si svůj náskok dokázali zdařile odkontrolovat tak, aby jim vítězství neuniklo. 

Kromě toho, že měli zájem uhájit náskok před stíhači, měli oba mimořádný zájem na etapě. Nikoli až tak kvůli prestiži, ale kvůli bonifikačním vteřinám, protože před etapou byl mezi nimi jen 5vteřinový rozdíl. I tady byl, byť jen těsně, lepší Vingegaard. Navýšil tak svůj náskok na Landu na 12 vteřin, třetí Gaudu (FDJ) ztrácí před víkendovými etapami, z nichž ta nedělní bude královská, 31 vteřin.

V posledním stoupání jsem se cítil dobře. Došlo k několika útokům a pak jsem si řekl: Proč nejet sám? Dojel mě Landa, dával jsem si pozor, aby mě nepřekvapil, ale spolupracovali jsme dobře. Pronásledovatelé se dostali hodně blízko, ale naštěstí jsem dokázal vyhrát sprint. Mám z toho velkou radost,“ řekl Vingegaard. "Je ale škoda, že se stíhači dostali tak blízko, protože jsme měli v jednu chvíli náskok 30 sekund, což by bylo pochopitelně lepší."

„Zítra je složitá etapa. Na tu se teď soustředím. Předpokládám, že na mě budou soupeři útočit. Roli může hrát každá sekunda, proto je cenné, že jsem dnes ukořistil tři na prémii," dodal Vingegaard.

Několik lidí z širšího okruhu favoritů dnes vypadlo z celkového pořadí, nejznámějším z nich je Richard Carapaz (EF), který si pohoršil o dvacet míst a klesl až na 36. pozici.