188 kilometrů dlouhá klasika s cílem ve Waregemu měla vyladit formu Wouta van Aerta (Visma-Lease a Bike) k dokonalosti před monumenty Kolem Flander a Paříž-Roubaix, bohužel se však stal úplný opak. Van Aert se zapletl do tvrdého pádu a musel být odvezen do nemocnice, stejně jak lídr týmu Lidl-Trek Jasper Stuyven. Spadl také Mads Pedersen, ale podle belgických reportérů se vrátil na kolo a nemusel být hospitalizován. 

Hektický průběh závodu Napříč Flandry začal dlouhým bojem o velký únik, nakonec se do něj dostali jedenáct cyklistů: Casper Pedersen (Soudal Quick-Step), Dries De Pooter (Intermarché-Wanty), Mathias Norsgaard (Movistar), Donavan Grondin (Arkéa-B&B Hotels), Dries De Bondt (Decathlon-AG2R La Mondiale), Niklas Märkl (DSM-Firmenich PostNL), Amund Grondahl Jansen (Jayco AlUla), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), Thomas Gachignard (TotalEnergies) a Victor Vercouillie (Flanders-Baloise). 

Van Aert brečel bolestí

Naděje uprchlíků na úspěch prudce vzrostly po velkém pádu v hlavním poli. Malý peloton asi třiceti jezdců jel ve vysoké rychlosti z kopce na široké silnici s větrem v zádech a o vedení se přetahovaly lajny týmů Visma-Lease a Bike a EF Education-EasyPost. Před stoupáním Kanarieberg totiž bylo třeba být vpředu, očekávaly se totiž útoky.

Jenže Van Aert si přeložil své přední kolo o zadní Tiesje Benoota a spadl. Přes něj k zemi šli další jezdci, Stuyven si po pádu držel zraněné rameno, Van Aert brečel, naříkal a musel být naložen do sanitky. Ihned musel vzdát také Biniam Girmay, lídr Intermarché-Wanty, a Mads Pedersen sice dokázal naskočit zpět na kolo, ale ani jeho stav není před nedělním monumentem Kolem Flander ideální. 

Závod však pokračoval a jezdci Vismy se drželi svého plánu zaútočit na Kanariebergu. Vznikla tak šestičlenná skupina s Jorgensonem, Tiesjem Benootem (oba Visma-Lease a Bike), Stefanem Küngem (Groupama-FDJ), Michaelem Valgrenem, Albertem Bettiolem (oba EF Education-EasyPost) a Joshuou Tarlingem (Ineos Grenadiers). 

Další favorité, například všichni jezdci UAE Emirates, ale také Alpecin-Deceuninck a dalších týmů, byli zaskočeni pádem a útokem a už se do boje o vítězství na Dwars door Vlaanderen nevrátili. Michael Matthews (Jayco AlUla) se sice zkoušel sólově dotáhnout dopředu, ale už měl přes minutu a půl ztrátu, takže neměl žádnou naději. 

Uprchlíci vzdorovali favoritům 

Skupina favoritů dostihla zbývající uprchlíky v posledním delším stoupání Ladeuze, necelých 40 km před cílem. Vznikla skupina dvanácti jezdců, která se rychle zmenšila na dalších dlážděných úsecích. Vpředu zůstalo jen sedm cyklistů: Jorgenson, Benoot, Bettiol, Tarling, Küng a nejodolnější uprchlíci De Bondt s Abrahamsenem. 

Bettiola vyřadila křeč 

Před lídry závodu už nebyly žádné delší kopce, takže Bettiol se pokusil soupeře zaskočit dynamickým útokem na Nokerebergu. Na kostkách sice získal malý náskok, ale soupeřům neujel. Naopak na svůj pokus později doplatil, na rovinatém dlážděném úseku totiž najednou přestal šlapat a nechal soupeře odjet. Nejdřív se zdálo, že přetrhl řetěz, nebo má jiný technický problém, jenže tak to nebylo, Bettiol se nemohl opřít do pedálu kvůli bolesti v levém stehnu. 

Nakonec se ukázalo, že se Bettiol přecenil a zastavila ho silná křeč. Favorizovaný Ital vypadl ze hry a na čele zbyla šestice. A ta si samozřejmě nastupovala. Visma měla vředu dva jezdce a tedy taktickou výhodu. Benoot několikrát zaútočil, aby zaměstnal Künga a další soupeře. Tarling po každém útoku odpadl, ale když se zpomalilo, vrátil se zpět. Překvapivě silní byli De Bondt a Abrahamsen, ale ani oni nezareagovali na útok Jorgensona před posledním dlážděným sektorem Herlegemstraat. 

Küng viděl, že Jorgenson útočí, přesto se rozhodl jeho útok ignorovat. Což však udělali i další jezdci ve skupině a Američan rychle získal rozhodující náskok. Do cíle dorazil s náskokem 29 sekund a poprvé v životě vyhrál belgickou klasiku. Ve spurtu skupiny pronásledovatelů byl nejlepší Abrahamsen, třetí skončil Küng, čtvrtý Benoot a pátý De Bondt. Tarling ubránil šestou příčku. 

1154296970.jpg

Jorgenson byl z vítězství samozřejmě nadšený, ačkoliv jinak v jeho týmu panovala spíše ponurá nálada. "Je to neuvěřitelné. Celá dosavadní sezóna byla jako sen. Je to vlastně neskutečné. Po Paříži-Nice jsme si stanovili nový cíl. Ještě jsem se nekvalifikoval na Olympijské hry, přitom je pro mě velkým cílem tam jet. Ale teď už mám letenku v kapse. Je to bláznivá sezóna. Opravdu tomu nemůžu uvěřit," řekl v cíli. 

Děkoval především Benootovi, bez kterého by prý nezvítězil. "Celá naše strategie je založena na tom, že ve finále máme vpředu několik jezdců. Na jedné z posledních dlážděných pasáží nastal moment, kdy Stefan Küng skončil ve škarpě a Tiesje odpojil. Naštěstí jsem na něj počkal, protože bez něj bych asi nevyhrál."

1154290751.jpg

Pokud nebude Van Aert zcela v pořádku, což se nyní zdá nemožné, Jorgenson bude hlavním lídrem svého týmu na Kolem Flander. Sám si to však nepřeje. "Doufám, že to tak nebude. Doufám, že jsou všichni v pořádku, ověřím si to později. Zatím nemám žádné zprávy. Po dojezdu mi řekli, že Wout je v nemocnici, takže myslím na něj. Doufám, že je v pořádku."