Motivem je jistý zisk bodů v kategorii U23 a zájem přišel ze slovenské strany, kde je reprezentační problém s nominačními body UCI pro světový šampionát. My jsme v minulosti také byli v podobné situaci.

Ovšem rozdělení pelotonu přinese v obou kategoriích změnu taktiky a rozložení sil. Dosud se jezdily čtyři závody v jednom a vývoj závodu přinesl mnohdy nezvratitelnou taktiku napříč národnostmi a kategoriemi. Například ve Žiaru nad Hronom ujela velice brzo silná skupina, ve které byl ze slovenské strany jenom Juraj Sagan. Pro Petra Sagana to byla situace vyhovující, takže snaha po závodění klesla a ze strany slovenských závodníků Elite nebo U23, nezbylo dost sil situaci zvrátit, nebo ovlivnit. Z vývoje závodu bylo o slovenském mistru rozhodnuto velice brzo. Na druhé straně loni ujel do dlouhého úniku sám Peter, ale zase nezajímal české závodníky a ze slovenské strany byl v popředí opět jen Juraj a tak se za zády Petra Sagana odehrával jen český závod.

Pochopitelně vývoj závodu nejvíce ovlivňují ti nejsilnější, tedy z obou stran profesionálové a z české strany kolektiv týmu Elkov Author. 

A právě poměr sil bude nyní oproti minulosti ovlivněn. Především u hradeckého týmu, který bude mít menší kolektiv v závodě Elite a budou mít jen jednotlivce v závodě U23. To v obou závodech pomáhá jejich konkurentům. V Elite profesionálům, v U23 silnějším týmů v kolektivním pojetí. Navíc trať závodu není příliš selektivní a jednotlivci to budou mít v taktice závodu složitější.


U23

Silným týmem by měl být Topforex - Lappierre. Především počtem závodníků a kolektivní silou. Ale zatím jim to doma v českých pohárech příliš nešlo. Lepších výsledků pravidelně dosahuje brněnský Favorit. A na tuto kategorii se soustředí víc týmů. Bez ovlivnění vývoje závodu těmi silnějšími, tedy závodníky Elite a především profesionály, to může být zajímavá podívaná v sobotním odpoledni.


Elite

V Elite oslabení Elkovu nahrává trochu profesionálům a jim také nahrává lehčí trať v hlídání vývoje závodu. Čeští profesionálové se každý rok snaží získat nějakou místní podporu u kamarádů v udržování tempa, ve stahování uprchlíků, v kolektivní práci. Rádi jim pomohou takoví závodníci jako je Jakub Svoboda a podobní. A když trať není nad jejich síly, tak mohou být platnými pomocníky, tomu závod v Trnavě nahrává. I když v začátku závodu je trať selektivnější, dalo by se předpokládat, že zde nebudou aktivní profesionálové, ale spíš hradecký tým, aby si vepředu udržel maximální počet svých závodníků a co nejméně "kamarádů" profíků.

Do vývoje závodu může promluvit i počasí, především silný boční vítr a v tom případě opět určitá kolektivní síla. Jde o to, zda týmová, nebo napříč týmy, ale organizovaná profesionály.


A tak se zdá, že rozdělení kategorií může místo jednoho závodu přinést dva, takticky oba atraktivnější. Víkendové závody ukáží, jak to bude v praxi. 


Česká televize má ve svém schématu na ČT Sport živý přenos z neděle ve 14:00 na dvacet minut a potom v 16:30 75 minut přenosu, ale to už bude po závodě a tak se nebude jednat o Live vysílání. Proto sledujte RoadCycling, nabídneme aktuální informace od startu ve 12:00.

Ilustrační foto z MR 2018 v Plzni Josef Vaishar/cycling.photography