Pouze 135 kilometrů dlouhá etapa ve francouzských Pyrenejích vedla přes tři dlouhá stoupání Aubisque, Spandelles a cílový Tourmalet. Uprchlíci tentokrát neměli šanci, závodilo se na plný plyn po celý den. 

Strategie týmu Jumbo-Visma byla poměrně jednoduchá, nizozemský celek nasadil tak vysoké tempo už v prvním dlouhém stoupání, aby to všechny soupeře v mimořádně těžké etapě bolelo. A tato taktika přinesla výsledky velmi brzo. Už 93 kilometry před cílem měl problémy Joao Almeida (UAE Emirates), portugalský cyklista je nemocný, proto ztratil kontakt s pelotonem tak brzo. 

Evenepoelova naděje zhasla na Aubisque

To hlavní přišlo o chvíli později. Z velké čelní skupiny odpadl Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Do cíle zbývalo skoro 90 kilometrů, přesto se obhájce vítězství nedokázal udržet. Nejdříve se snažil držet vlastní tempo a obklopen svými týmovými kolegy, včetně Jana Hirta, neztrácel mnoho času, ale později se zcela zlomil, dokončil s obrovskou ztrátou a vypadl z pořadí v celkové klasifikaci. 

Další na řadě bylo stoupání Col de Spandelles. Zde se pokusil zaútočit Mikel Landa (Bahrain Victorious), ale Jonas Vingegaard ho nikam nepustil, zařadil se za něj a stahovat je museli závodníci UAE Emirates. Ve zbytku stoupání se nic důležitého nestalo, jen čelní skupina se postupně zmenšovala. Jumbo-Visma měl vpředu kromě všech třech lídrů také domestiky Wilca Keldermana a Roberta Gesinka. 

Zejména Gesink odvedl obrovské množství práce, čelní skupinu s 22 závodníky dovezl až do mety 15 kilometrů před cílem. Po něm to převzal Kelderman a postupně trhal z háku jednoho soupeře za druhým. 

Vingegaard dotáhl sólový únik až do cíle

Pro Jumbo v tuto chvíli byli nebezpeční snad jen Juan Ayuso a Marc Soler z UAE Emirates a Enric Mas z Movistaru, jinak v podstatě už neměli s kým závodit. Zvolit proto správnou taktiku nebylo snadné. Kelderman si vystoupil 8 kilometrů před cílem a okamžitě přišel útok Vingegaarda. 

Vítěze Tour de France se vydal stíhat Ayuso a Mas. Vingegaarda dostihli, ale ten top nevzdal  a zaútočil podruhé. Tentokrát okamžitě neodpověděl nikdo. Mas stahoval Dána svým tempem, s malou ztrátou táhl skupinu Ayuso. Roglič a Kuss si pouze hlídali pozice a mohli vyčkávat. 

Za Vingegaardem se sjela skupina s Kussem, Rogličem, Ayusem, Masem, Cianem Uijtdebroeksem (Bora-Hansgrohe) a Landou. Začali taktizovat a nechali Vingegaarda ujet až na minutu rozdílu. Ze skupiny opakovaně útočili Mas, Ayuso a Uijtdebroeks, zkusil to dokonce i Kuss, ale nikdo neujel. 

To hrálo do karet Vingegaardovi. Kilometr před cílem ostře nastoupil Kuss a vypracoval s malý náskok. Po několika stovkách metrů také trochu ztuhnul, ale druhé místo udržel až do cíle. Zvítězil Vingegaard, se ztrátou 30 sekund dojel Kuss a 33 sekund ztratil třetí Roglič, který zaútočil ze skupiny pronásledovatelů těsně před cílem. 

Ayuso s Uijtdebroeksem zaostali o 38 sekund a Landa o 40 sekund. Za Baskem už byly větší rozdíly. Soler, doposud druhý celkově, ztratil 3:08 a propadl se na průběžné šesté místo. Almeida dokončil s odstupem 6:47, Evenepoel projel cílem 27 minut po Vingegaardovi.

"Jsem prostě moc šťastný," odpověděl Vingegaard na otázku, jak se po těžké etapě cítí. "Nemohl jsem si vybrat lepší den, protože dnes má moje dcera narozeniny a já strašně moc chtěl pro ni vyhrát. Jsem rád, že jsem to pro dnes dokázal," dojal Vingegaard sám sebe. 

Takovou dominanci svého týmu ovšem nečekal. "Chtěli jsme zjistit, jestli dokážeme najet nějaký čas na soupeře. To se stalo, takže jsem spokojený a hrdý. První tři místa celkově je lepší výsledek, než byl plán!" 

Top 3 pro Jumbo v celkovém pořadí 

Jumbo-Visma nebylo dominantní jen v etapě, ale je také v celkovém pořadí. Drží totiž první tři příčky. Stále vede neuvěřitelně silný Kuss s náskokem 1:37 před Rogličem a 1:44 před Vingegaardem. Má tak velkou šanci obsadit kompletní pódium v Madridu, čtvrtý Ayuso ztrácí už 2:37 a pátý Mas 3:06. 

Vingegaard se díky vítězství na Tourmaletu dostal do vedení vrchařské soutěže, má 36 bodů, druhý Kuss 27 bodů a třetí Michael Storer (Groupama-FDJ) 25 bodů. V soutěži jezdců do 25 let o bílý trikot přišel Evenepoel a oblékl si ho Ayuso, který má náskok 2:53 před Uijtdebroeksem.