Spojení nizozemského celku a cyklokrosu není nijak nové, v minulosti závodili za Rabobank velké hvězdy, například Sven Nys a Richard Groenendaal, mezi ženami sbírala úspěchy třeba Marianne Vos. Další duhové dresy by měli zařídit Wout van Aert a Fem van Empel. Zatímco Van Aert je oporou Jumba na silnici a v cyklokrosu už několik let, Vam Empel přestoupila teprve 1. ledna. Zatím se zaměřuje převážně na cyklokros, ale vyzkouší i silniční závody.

Stále pouze dvacetiletá cyklistka se v sezóně 2022/2023 dostala na samotný vrchol cyklokrosu, zatím ji lze ohodnotit jako nejlepší závodnici sezóny, vždyť vyhrála už třináct závodů a stala se evropskou mistryní mezi elitními ženami. Právě před evropským šampionátem v Namuru se rozhodla postoupit výš a nechat kategorii U23 za sebou. Nebylo na co čekat, jako nejlepší cyklokrosařka světa měla jistou morální povinnost účastnit se elitních šampionátů.

Loni v americkém Fayetteville startovala v kategorii U23 a nestačila na Puck Pieterse a Shirin van Anrooij. Právě tyto dvě mladé Nizozemky byly největší konkurenty Fem van Empel a s nizozemskou mistryní Pieterse se bude muset utkat i v Hoogerheide v elitní kategorii. Van Anrooij se k přestupu o kategorii výš zatím neodhodlala a měla by si dojet pro duhový dres.

Van Empel tento pocit už dobře zná, v roce 2021 získala titul v U23. Vítězka Světového poháru není před sobotním vrcholem sezóny nervózní: V letošní sezóně jsem splnila všechny své cíle, takže jsem před mistrovstvím světa klidná. Přesto bude sobota výjimečným dnem. Chci projet cílem bez výčitek. Uvidím, na jaký výsledek to bude stačit. Pokud bude v sobotu někdo lepší než já, budu se s tím muset vyrovnat. V každém případě udělám vše pro to, abych si domů odvezla duhový dres. Na tento závod se nepřipravuji jinak než obvykle. Budu mít normální tréninkový týden a doufám, že budu připravena na závod o titul.

Doufám, že se přijde podívat hodně lidí, říká Van Aert

I mezi muži je největším favoritem závodník Jumbo-Visma. Wout van Aert je mnohem zkušenější než kolegyně Vam Empel, už získal tři elitní tituly na trati v Hoogerheide vybojoval také titul U23. V Nizozemsku bude na nepřátelské půdě, teoreticky by měl mít Mathieu van der Poel větší podporu diváků, jenže Hoogerheide leží hned u hranic s Belgií a tak u trati bude s velkou pravděpodobností víc Belgičanů, než domácích. 

Vždycky je příjemné vrátit se na místo, kde jste dosáhli skvělých výsledků, říká Van Aert při vzpomínce na rok 2014, když v třiadvacítce porazil Michaela Vanthourenhouta a Van der Poela. V Hoogerheide je vždycky všechno perfektně zorganizované, takže jet tam mistrovství světa je super. O tom, jak bude trať vypadat o víkendu, rozhodne počasí. Obvykle je to docela jednoduché. Ale Hoogerheide jsem viděl v mnoha různých podobách. Pro mě může být výhodou, kdyby bylo bláto s nějakými běžeckými úseky. Hlavně doufám, že se přijde podívat hodně lidí." 

Van Aert už dříve řekl, že titul v cyklokrosu nepotřebuje, ale přesto duhový dres chce. Jde o vlastně jediný velký cíl v terénu. Jsem ambiciózní a rád bych znovu oblékl duhový dres. Je to už dlouho, co jsem ho nosil. Poslední test v Hamme se mi povedl. Předtím jsem absolvoval několik náročných tréninků, díky kterým jsem byl na startu trochu unavený. Můj trénink byl přizpůsoben mistrovství světa, takže v Hoogerheide budu co nejčerstvější. Doufám, že se mi podaří získat nějaká ta procenta navíc tím, že si dobře odpočinu a připravím se na neděli. Pozitivní je, že jsem byl několik týdnů v dobré formě. Myslím, že mám dobrou šanci a jsem připraven.