Bárta patří k závodníkům, kteří jsou už od mládežnických kategorií vychováváni pod profesionálním vedením jednoho z největších týmů WorldTour. V roce 2022 a letos jezdil za nejlepší juniorský tým světa Auto Eder, nyní přestupuje do Lotto Kern-Haus, což je jeden ze dvou development týmů, se kterými Bora spolupracuje. Tím druhým byl rakouský Tirol KTM, ale spolupráci po jedné sezóně ukončil. 

Bude tedy mít skvělou příležitost dále růst a využít svůj talent. Už v prvním roce mezi juniory se stal mistrem republiky v závodě s hromadným startem, když na jihu Čech, v Mladé Vožici, vyhrál po úniku se Slovákem Tomášem Sivokem a rok vozil trikot mistra republiky. V Auto Eder a českém národním týmu se dostal na velké mezinárodní závody a letos skončil třetí na Internationale Cottbuser Junioren-Etappenfahrt, kde vyhrál jednu etapu, desátý byl na juniorské verzi monumentu Kolem Flander a se svým týmem zajel několik předních umístění v časovkách družstev. 

7VAI4451.jpg

Je považován za dobrého vrchaře i časovkáře a jezdce na celkové pořadí, ale vzhledem k dobrým výsledkům v jednorázových závodech se dá říct, že je opravdu všestranný a v čem bude vynikat mezi muži, se teprve uvidí v následujících letech. 

Tým Lotto Kern-Haus byl v uplynulé sezóně farmou Bory, ale existuje mnohem déle, už od roku 2002. Letos závodníci Lotta na spoustu velkých závodů profesionálů, například na Czech Tour, Okolo Rakouska, Rund um Köln, ale také na největší závody kategorie U23. Bárta se v Lottu potká se svými kolegy z Auto Eder, Lucemburčanem Mathieu Kockelmannem a Estoncem Rometem Pajurem, kteří také využívají možností, které jim tým Bora-Hansgrohe nabízí. 

Z juniorského celku Auto Eder se k profesionálům dostala už řada cyklistů, nejznámějším případem je Cian Uijtdebroeks, který z Auto Eder přešel rovnou do Bory, dále loňský juniorský mistr světa Emil Herzog, i ten už má smlouvu s Borou. Ale úspěšných odchovanců  je víc, například Felix Engelhardt (Jayco AlUla), Marco Brenner (DSM-Firmenich) a Alexander Hajek (Bora). 

V Auto Eder i příští rok zůstává současný český mistr Kryštof Král, jeden z nejlepších juniorských sprinterů světa.