Start v italské Laigueglii na pobřeží Ligurského moře, přibližně 100 km severovýchodně od Monaka. Zataženo s možností dešťových přeháněk, čerstvý vítr z jihu, teplota v rozmezí 7 až 9°C. 201 km a 2973 vertikálních metrů. Tohle čekalo od 13:30 hod. na 20 týmů po 6 lidech při jubilejním 60. ročníku Trofeo Laigueglia (1.Pro). V týmu Novo Nordisk i na Matyáše Kopeckého a v týmu Colpack Ballan na Pavla Nováka. Pro oba to byla letošní závodní premiéra, pro Pavla navíc i premiéra v dospělém pelotonu.

Oproti předešlým informacím se nakonec na startu neobjevil Richard Carapaz (EF Education), nenastoupil ani suspendovaný Tiberi (Trek-Segafredo), ani Van Eetvelt (Lotto Dstny).

20 km po startu odjela 9členná skupina s 8 Italy, z World týmů nikdo, z Pro týmů tu měly zastoupení Bingoal, Corratec, EOLO a Novo Nordisk a zbylých pět cyklistů se rekrutovalo z Conti týmů. Tempo pelotonu si vzali na starosti jezdci UAE Emirates, ke kterým se posléze přidali cyklisté Intermarché. Uprchlíci dostali až 4 minuty, pak začalo hlavní pole jejich odstup kontrolovat.

Po absolvování třetího kopce, resp. druhé vrchařské prémie 70 km před cílem bylo po úniku. A mohlo se jít do finále na náročný cílový okruh. V prvním výstupu na Colla Micheri se začalo nastupovat. Postupně se vytvořila 9členná skupina ve složení Covi (UAE), Rota (Intermarché), Grégoire (FDJ), Peters, Vendrame a Cosnefroy (AG2R), Cepeda (EF), Champoussin a Costiou (Arkéa). 

Z ní 30 km před cílem zaútočil Nans Peters a vytvořil si až minutový náskok, s nímž najel do posledního okruhu. O další minutu zpět jela 22členná skupina. Při nájezdu do závěrečného 2km stoupání 5 km před cílem měl Peters náskok na pronásledovatele stále 50 sekund. A to stačilo na to, aby ho již nikdo neohrozil.

Nans Peters je 28letý Francouz, který od roku 2017 jezdí za AG2R. Na kontě měl dosud pouze dvě vítězství, ale obě stála za to: v roce 2019 etapa na Giru, o rok později etapa na Tour!

Úspěch AG2R zvýraznil na 2. místě Andrea Vendrame, 3. skončil stejně jako loni Alessandro Covi z UAE Emirates.