Značně větrnou etapu z Cartageny do Collado de la Cruz de Caravaca opět ovlivnilo počasí. Po silných deštích pokryla silnici v posledních stovkách metrů vrstva bláta a pořadatelé se proto rozhodli eliminovat riziko nehody a čas do celkového pořadí měřili v místě 50 metrů před bannerem 2 kilometrů do cíle. 

Dva terezíny nezpůsobily žádné ztráty 

Etapa rozhodně nebyla snadná, především kvůli větru, který několikrát rozdělil peloton na terezínech. V tom prvním v první skupině úplně chyběli jezdci UAE Emirates, zatímco závodníci Jumbo-Visma a Remco Evenepoel se vpředu udrželi. Jenže do cíle zbývalo přes 130 kilometrů, takže se vše opět spojilo. 

A to byla příležitost pro uprchlíky. Unikli Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Rubén Fernández (Cofidis), Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Daniel Navarro (Burgos-BH) a Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA). 

Osmička ve vedení rychle získala velký náskok, týmy v pelotonu nechtěly dřít a první skupina si vypracovala rozestup více než 8 minut. Ale také je ohrožoval silný vítr, po kterém se opět rozdělil a značně zrychlil peloton. Tentokrát na terezínu nezaváhal nikdo důležitý, ve skupině favoritů bylo 22 jezdců a chyběli jen Lenny Martinez (Groupama-FDJ) a Wout Poels (Bahrain Victorious)

Nakonec se dopředu vrátili i oni, ve skupině favoritů neměl nikdo důvod tahat a udržovat odstup. To hrálo do karet uprchlíkům, kteří opět navýšili náskok a bylo jasné, že jedou o etapu. 

Kämna svedl souboj se Sobrerem 

Skupina udržela pohromadě až do cílového stoupání. To bylo 9 kilometrů dlouhé, ale velmi nepravidelné. Mírné pasáže se střídaly s velmi strmými a krátkými sjezdy. Skupina se rychle roztrhala a favorizovaný Kämna 5 kilometrů před cílem zaútočil. 

Byl to hodně efektivní útok, přesto se k vedoucímu Němci přiblížil Ital Sobrero. Kämna musel jet na maximum, aby Sobrera opět setřásl. Ital neměl takovou výdrž a Kämna si tak dojel pro první vítězství, kterým zkompletoval sbírku etap na všech třech Grand Tours. Před třemi lety vyhrál na Tour de France, loni na Giro d'italia a nyní i ve Španělsku. Sobrero skončil druhý a Hamilton třetí.  

"Mám z toho velkou radost. V posledních měsících jsem tvrdě trénoval a jsem šťastný, že jsem opět na stupních vítězů a že jsem tady vyhrál," řekl Kämna v cíli.

"Bylo to hodně záludné stoupání, pořád se zvedalo a klesalo," popisoval cílový dojezd. "Kvůli tomu bylo těžké dojet. Snažil jsem se Sobrera zlomit tím, že jsem jel dvě minuty nad svůj limit," vysvětlil. Po zisku devátého místa na Giro d'Italia se na Vueltě vrátil ke sbírání etapových vítězství. "Vynechal jsem Tour de France, protože jsem tady chtěl vyhrát etapu. To se povedlo, takže jsem moc spokojený," dodal. 

Almeida stáhl pár sekund 

V pelotonu mezitím nastala zvláštní situace. Favorité věděli, že se bude závodit pouze do mety 2 kilometrů před cílem. Evenepoel vyslal na čelo týmového kolegu Mattiu Cattanea, který nastolil ostré tempo. Jezdci Jumbo-Visma totiž nebyli dostatečně aktivní. 

Nebyl to však Evenepoel, kdo z pelotonu zaútočil, ale překvapivě Joao Almeida z UAE Emirates. Portugalec nevyvolal ve skupině skoro žádnou reakci, přidal se pouze Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe).

Almeida s Vlasovem projeli měřeným úsekem s malým náskokem před ostatními. Za nimi zaútočil Primož Roglič, který skupinu natáhl, protože jeho tempu nestačil ani Evenepoel a Jonas Vingegaard byl ještě dál. Rozdíly ovšem byly minimální, Roglič na nejbližší soupeře nic nenajel a poslední 2 kilometry už závodníci dojížděli v klidu. 

To znamená, že Sepp Kuss (Jumbo-Visma) vede celkové pořadí s náskokem 43 sekund před Marcem Solerem (UAE Emirates) a 1:02 před Martinezem, který zůstal lídrem soutěže mladých jezdců. Evenepoel poskočil na čtvrtou příčku s odstupem 2:22. Roglič a Mikel Landa (Bahrain Victorious) na něj ztrácí 7 sekund. Vingegaard a Enric Mas (Movistar) 11 sekund a Juan Ayuso (UAE Emirates) 21 sekund.

Almeida stáhl několik sekund a po prvním týdnu drží odstup 33 sekund na Evenepoela.