Výkonnost Mathieu van der Poela dělá z velkých cyklokrosů velmi nezáživnou podívanou. Nizozemec většinou už ve druhém okruhu závodu zabere a okamžitě se zbaví všech soupeřů. A je většinou jedno, jaká je trať a na jakém povrchu se jede, zda na rychlém, nebo třeba na písku v Koksijde. Nevyšel mu pouze populární Koppenbergcross na těžké trati přes helling Koppenberg, známý z klasiky Kolem Flander.    

Van der Poel dominuje už několik let, ale už třikrát za sebou si pokazil dojem na Mistrovství světa. Jeho letošní dominance je nejvýraznější, především kvůli slabší formě a problémům Wouta van Aerta. Mistr světa umí vyladit formu na vrchol sezóny, ale v průběhu sezóny se s van der Poelem nemůže srovnávat. Van der Poel získal doposud třináct vítězství ve čtrnácti startech. Van Aert vyhrál jeden menší cyklokros v Ardooie, kde van der Poel nestartoval. Od roku 2017 je statistika jejich soubojů naprosto jednoznačná. V závodech, kde byli oba a jeden z nich vyhrál, má Nizozemec 33 vítězství a Belgičan jen pět. Neatraktivita cyklokrosů je tedy spíše chybou Wouta van Aerta. 

Van Aert navíc letos zatím není ani jednoznačně nejlepším cyklokrosařem po van der Poelovi, na začátku roku měl lepší výsledky Toon Aerts. Mistr světa přiznal vyšší váhu, která ho v terénu trochu limituje a kterou si přivezl ze silnice. Nyní se však zdá, že se van Aert dostává do dobré kondice, v Koksijde měl problémy na začátku závodu a musel dotahovat, přesto Aertse porazil a o něco snížil jeho náskok v čele Světového poháru. Jenže oba se dívají na záda van der Poela zdaleka a většinou je ani nevidí. 

Styl závodění van der Poelovi nedávno vyčetl bývalý závodník Roger De Vlaeminck, jeden z nejlepších klasikářů historie. Podle De Vlaemincka by van der Poel mohl s velkým útokem počkat na závěr závodu a bylo by to mnohem zajímavější. Na to van der Poel belgické legendě vzkázal, že netrénuje tak tvrdě, aby riskoval, že o vítězství přijde kvůli nějaké smůle, či technickému problému.  

„Trochu tento sport ničí," řekl minulý týden Roger De Vlaeminck belgické televizi Sporza. "Nemám dělat cyklokros zajímavý, mám co nejvíce vyhrávat. Za to mi sponzoři platí, ne za riskování, že o vítězství přijdu. Když vidíte vyhrávat fotbalovou Barcelonu, je přece také zábavné sledovat, jak se jí daří. Není to přece nic nového, když někdo ve sportu dominuje," zareagoval Mathieu van der Poel. 

Jeho dlouholetý rival Wout van Aert soupeření už pomalu vzdává, protože větší zájem má o silniční závody, ačkoliv cyklokros úplně opustit nechce. Chystá se na jarní klasiky a doufá, že zopakuje a případně vylepší letošní výsledky. Klasiky jsou lákavé i pro van der Poela. „Na klasiky trochu myslím, když dostaneme divoké karty, pojedu i Kolem Flander a Paříž - Roubaix," říká van der Poel a potvrzuje úmysl startovat na E3 BinckBank a Gent - Wevelgem. 

„Je možné po cyklokrosech rovnou přesednout na silnici, věděl jsem to už dřív, ale Wout to letos potvrdil. Zejména na Strade Bianche byl skvělý a také na dalších závodech byl vepředu. Pokud budu ve formě, měl bych tam být také," dodává van der Poel, který po závodě v Koksijde odletěl do Španělska na dvoutýdenní tréninkové soustředění zaměřené na najíždění kilometrů na silnici. Podpořit vytrvalost je dobré i před dalšími cyklokrosy, ale je to velmi důležité před dlouhými silničními závody. 

Stejný program mají také Belgičané Wout van Aert a Toon Aerts. „Budu jezdit hodně do kopců. Můžu si zvolit správnou intenzitu tréninku a většinou to výborně funguje. Vždy se vracím v mnohem lepší formě," tvrdí van Aert webu Nieuwsblad.be. 

Pro dobro cyklokrosu by bylo skvělé, kdyby se Wout van Aert a Toon Aerts vrátili ve formě co nejvíce blízké Mathieu van der Poelovi. Těsné souboje jsou tím nejzajímavějším a sledovat bezchybného Nizozemce se brzo omrzí. Pokud se to nezmění, budeme si na jejich dramatické souboje muset počkat na klasiky. 

Foto Jaroslav Svoboda/jsphoto.cz