"Peter k nám přinesl profesionalitu a drobné rady navíc, které nám mohou pomoci zejména v průběhu závodů. S ním k nám přišel i velmi kvalitní materiál. Není to někdo, kdo hodně mluví. Když ale mluví, málokdy se mýlí. Proto ho chceme poslouchat a také ho důkladně posloucháme. Je opravdu zajímavé slyšet, co říká, brát jeho rady. Je velmi obohacující mít ho v týmu a myslím, že nás to posouvá dopředu,“ řekl třiadvacetiletý Francouz, který přišel do týmu jako stážista v roce 2017.

Peter Sagan, vítěz 3. etapy Tour de Suisse 2022

Při vítězné premiéře předvedl Burgaudeau mimořádný výkon. Zaútočil sólově devět kilometrů před cílem a svůj náskok dokázal udržet až do cíle, byť jen o pár metrů. Mimořádné na tom je i to, že šlo hned o vítězství v závodě nejvyšší kategorie, což byla pro jeho tým výhra na této úrovni po dvou letech (Niccoló Bonifazio, 5. etapa Paris-Nice 2020).

Burgaudeau je docela talent. Poslední tři roky se ve světovém žebříčku posunuje výrazně kupředu. Letošní sezónu zahájil 5. místem na Etoile de Bességes (2.1), poté na Ardéche a Dróme (oba 1.Pro) dojel na 13., resp. 10. místě a nakonec se kýžený úspěch dostavil při Paris-Nice.

Následně dokončil etapáky Boucles de la Mayenne (2.Pro) na 14., Tour de Suisse (2.UWT) na 17. a Arctic Race (2.Pro) na 11. místě, kde získal 3. místo v etapě. Mezitím ho tým nominoval podruhé na Tour de France a poté po Norsku si připsal ještě 11. místo na Bretagne Classic (1.UWT) a jen kousíček mu chyběl k druhému vítězství při Tour du Doubs (1.1), když lepší byl jen Valentin Madouas (Groupama-FDJ).

Paris-Nice 2022, 6. etapa

V roce 2023 se můžu jen zlepšovat. Můj úspěch při Paříži-Nice je spouštěčem pro nadcházející roky", řekl Mathieu. „Letošní sezóna nebyla vždy bez problémů, ale celkově byla skvělá. Pokud jsem byl zdravotně v pořádku, mohl jsem bojovat o výhru nebo jsem od ní nebyl moc daleko, a to je do budoucna pozitivní. První profesionální vítězství mi ukázalo, že to mohu zvládnout a v každém závodě.“

Co mě mrzí, jsou mé četné pády. Pokaždé, když jsem byl v dobré kondici, měl jsem velký pád. Loni v březnu jsem si zlomil klíční kost a lopatku, letos v červnu jsem zase havaroval při národním šampionátu. Takže na Tour jsem nebyl stoprocentní. Což mě mrzelo, protože celý tým jde nahoru. Letošních patnáct vítězství, což je o devět víc než loni, o tom určitě svědčí,“ řekl cyklista, jenž se svými cyklistickými přednostmi, a koneckonců trochu i vizáží, podobá krajanovi Julianu Alaphilippovi.

"Dávám si vysoké cíle a nevadí mi zodpovědnost. Tým je se mnou celkově spokojený a stále víc se mnou počítá. Jen se musím v následující sezóně zlepšit,“ dodal Burgaudeau, který si jako většina profesionálů po skončení sezóny odpočinul od bicyklu a v prosinci to vše zase začne nanovo na prvním týmovém soustředění.

A Tour de France 2023? „Především se na ni chci nominovat. Trasa se mi líbí, kurz je zajímavý, i když je velmi těžký. Líbí se mi začátek, protože miluji Baskicko a jeho silnice. Myslím, že je skvělé, že jsou v tomto regionu tři etapy. Celkově je to velmi obtížná Tour de France se všemi francouzskými masivy. Bude ale skvělá. A já chci být na rozdíl od letoška stoprocentně připravený, abych se konečně mohl pořádně prosadit.“

Arctic Race of Norway 2022