7. etapa z Diamante do Potenzy na 196 kilometrů byla extrémně náročná s převýšením více než 4500 metrů a dlouhý únik se vytvořil až po 70 kilometrech opakovaného útočení a spoustě nástupů. Každý chtěl do úniku, protože úspěch uprchlíků byl v takto náročné etapě v podstatě jistý. Ale dostat se do skupiny na čele bylo extrémně těžké. Opakovaně to zkoušel Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix), na malou chvíli zaútočil dokonce i Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), ale úspěšní nakonec byli jiní.

Oranjes v úniku

Útočili také týmoví kolegové největších favoritů Giro d'Italia. V první horské prémii Passo Colla ujel Wout Poels (Bahrain Victorious), ale až 122 kilometry před cílem se sjela stabilní skupina sedmi cyklistů. Kromě Poelse se sem dostali jeho krajané Tom Dumoulin, Koen Bouwman (oba Jumbo - Visma) a Bauke Mollema (Trek - Segafredo), Italové Davide Formolo (UAE Emirates) a Davide Villella (Cofidis) a Kolumbijec Diego Camargo (EF Education - EasyPost). 

Tato skupina dostala od pelotonu pokoj a také solidní náskok. Paradoxně vzadu musel začít pracovat tým Trek - Segafredo. Vpředu se snažil vyhrát etapu Mollema, ale Trek musel také chránit růžový dres Juana Pedra Lopeze. Naštěstí to pro americký tým bylo možné vyvážit. Jezdci v pelotonu se nesnažili uprchlíky stahovat, pouze udržovali odstup na přijatelné úrovni. Nejvíce nebezpečný byl Bouwman se ztrátou 5:30. A na chvíli byl dokonce virtuálním lídrem závodu.

Bouwman posbíral vrchařské body

Druhá vrchařská prémie etapy byla připravena na vrcholu nejdelšího stoupání celého Gira, na vrcholu Monte Sirino (32 km, 3,9 %). Zde bylo k dispozici 40 bodů do vrchařské soutěže a hned několik jezdců je chtělo, ale nejrychlejší byl Bouwman, který porazil Poelse. Tím se okamžitě dostal do boje o modrý dres, protože Lennard Kämna (BORA - hansgrohe) měl před etapou 43 body celkem.

Bouwman se 90 kilometrů před cílem dostal do virtuálního vedení, ale růžový dres ho nezajímal. Mnohem blíž byl modrý dres. Zvítězil i na vrcholu Grande di Viggiano, stoupání 2. kategorie a dostal se do vedení vrchařské soutěže. Bouwmanova rychlost ve spurtu na prémiích byla ohromná a převaha nad soupeři zřejmá. Navíc měl k ruce kolegu Dumoulina a jezdci Jumbo - Visma byli proto favority na etapové vítězství. 

65 kilometrů před cílem z čelní skupiny odpadl Poels, který utratil příliš mnoho sil na začátku etapy. Problémy však měli i Villella a Camargo. Villella si zkomplikoval život lehkým pádem ve sjezdu a opakovaným opravováním kola. V poslední vrchařské prémii La Sellata se začalo útočit a Camargo s Villellou neudrželi tempo. 28 kilometrů před cílem zaútočil Dumoulin, ale Formolo a Mollema uviseli. Naopak Bouwman měl problém, když nastoupil nejdříve Mollema a následně i Formolo. Ital dal svým soupeřům zabrat, Dumoulin s Mollemou se dotáhli po dlouhém stahování a když tempo kleslo, vrátil se i Bouwman.

Bouwman získal 9 bodů na vrcholu La Sellaty a vedoucí čtveřice společně sjížděla vstříc cílovému městu Potenza. Výhodu samozřejmě měli jezdci Jumbo - Visma a Bouwman ukázal, že má dostatečnou výbušnost, aby dokázal vyhrát ve spurtu do strmého stoupání. 8 kilometrů před cílem proto nastoupil Mollema a utrhl Dumoulina, ten se dokázal na chvíli vrátit, ale po dalších útocích zase odpadl.

Bouwman si musel své soupeře hlídat sám, ale neměl s tím žádný větší problém a 3 kilometry před cílem se dopředu vrátil Dumoulin a v posledních kilometrech udával skupině tempo a připravoval půdu pro týmového kolegu. A ten se mu odvděčil suverénním vítězstvím, svým prvním na třítýdenním závodě. Mollema dojel se ztrátou 2 vteřin druhý, Formolo třetí a Dumoulin čtvrtý.

INEOS pomohl Lopezovi

V posledních 120 kilometrech etapy se v pelotonu nedělo nic důležitého. INEOS Grenadiers pracoval v závěrečných desítkách kilometrů a odstup v cílí stáhl na 2:59 a pomohl Lopezovi udržet růžový trikot. Z hlediska celkového pořadí se toho moc nezměnilo. Lopez vede před Kämnou o 38 sekund a drží také bílý trikot soutěže do 25 let. Arnaud Démare (Groupama - FDJ) je stále lídrem bodovací soutěže a Bouwman má ve vedení vrchařské soutěže 68 bodů a náskok 25 bodů před Kämnou.