Michal Kollert (tým Xeelo) vyrovnal své loňské maximum, co se týká umístění. Ale letošní výkon staví ještě výš. „Mrzí mě, že jsem to neposunul. Startoval jsem zezadu brzda sprint, až do posledního kopce jsem jel o desítku, ale tam jsem se uvařil a pár lidí šlo přede mě,“ hodnotil výkon. Skončil patnáctý se ztrátou 13:19. Loni se naopak většinou držel někde okolo třicítky a v závěru do Alpe d´Huez se na stejnou pozici vytáhl. „Motala se mi teď hlava, připadal jsem si jako na grilu. Loňský vítěz Kirchmayer mě nejdřív předjel, ale pak zkolaboval, ani gel už si ode mě nebyl schopen vzít,“ dodává.

Vyhrál Artus Jaladeau, 23letý Francouz z týmu OCF Legend Wheels (4:31:28), o 1:26 minuty před Švýcarem Dimitri Bussardem, vítězem letošního čtyřdenního francouzského etapáku Tour de Beaujolais. Čtvrtý pak skončil Kollertův tradiční soupeř, naposledy z mistrovství světa, a skvělý belgický vrchař Tim Alleman. Naopak čtyři minuty za sebou nechal český jezdec i francouzského bikera Maxima Marotta, dvakrát třetího v celkovém pořadí světového poháru (2016 a 2017), nebo dvakrát druhého v závodě v Novém Městě na Moravě (2019 a 2020). Dalším nejlepším Čechem byl 103. už 48letý Vladimír Uličný.

I on ocenil výkon Martiny Sáblíkové: „Do kopce byla skvělá, ujel jsem ji (o necelé čtyři minuty, pozn. red.) až ve sjezdu.“ Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení zajela čas 5:20:08. Původně ji předstihla o šest minut domácí Christine Rossignol, ale několik desítek minut po průjezdu byla diskvalifikována. „Jsem hrozně ráda, že jsem to v takovém vedru a s takovým převýšením dojela. Chtěla jsem si rozvrhnout síly a držet se s někým, přece je to bylo dlouhé. I doma jsem jezdila šestihodinové tréninky, ale nedalo se to imitovat, je to rozdíl, tady jsou třináctikilometrové kopce. Jela jsem vlastní závod, sama na sebe, nebylo to jen tak. Nejtěžší byly sjezdy, bojím se. Ale jsem nadšená, užívala jsem si to, lidi nádherně fandili. Ráda bych si to ještě někdy zkusila,“ pochvalovala si. Sáblíková je stále také cyklistka, která po známé aféře se špatným přihlášením přišla o start na olympiádě v Riu 2016. Přijela na start přímo ze soustředění v Livignu.

Kromě cyklistů se tu objevili i další známí sportovci, trojice francouzských reprezentačních biatlonistů Fabiene Claude, Émilien Jacquelin a Antoine Guigonnat, nebo Antoine Dénériaz, olympijský vítěz ve sjezdu z Turína 2006. Ty všechny nechala Sáblíková za sebou.

Atmosféra v Alpách blízko švýcarských hranic vládla na už 31. edici francouzské L´Etape báječná. Na trať vyrazili na kole lidé 92 národností. A podél trati je povzbuzovalo mnoho fanoušků, kteří se zde už s týdenním předstihem s dresy a vlajkami ladili na opravdickou Tour. Nechyběl čert Didi… „Ale dalo se to srovnat s našimi fan zónami na Křivoklátsku,“ poznamenal Kollert. Místo startu a cíle od sebe ležely dvacet kilometrů, pořadatelé převezli tašky s převlečením a shuttle busy vozili cyklisty nazpátek. „My jsme bydleli nahoře někde v 1900 metrech v Avoiraz, kam už také vedla Tour, a museli jsme si dojet nazpátek vždycky na kole,“ dodává Kollert.

Francouzská L´Etape už nabízí předregistrací se zasíláním informací pro další ročník. Dá se s jistotou říct, že bude zase brzy vyprodáno. Pouze tři nejlepší z české L´Etape dostanou volné kvalifikační číslo.

Kompletní výsledky L´Étape du Tour de France