Byl jsem vloni součástí přípravného kolektivu na Favoritu a od začátku diskuzí, kam umístit český závod V4. Pepa Vaishar měl v hlavě obnovu klasiky Brno - Mikulov - Brno, to býval jarní čistě sprinterský závod a často ho vyhrávali i dráhaři specialisté. V tomto případě byla nutná změna a ta se povedla.

Cíleně se připravil závod s lehčím profilem v začátku, aby se konvoj závodu neroztáhl do příliš velké délky. Ovšem počasí/vítr a aktivita závodníků byli proti a trasa do Mikulova jezdce pořádně prověřila a peloton rozdrobila.

Na finále závodu připravili pořadatelé z TJ Favoritu Brno klasikářskou lahůdku. Žádné velké kopce kolem Brna nehledejte, ale výjezdem z Dolních Kounic to začalo. Stoupání do obce Hlína je pro brněnské cyklisty pověstné a prudké hned na začátku. Potom Omice, Popůvky, Grand Prix z Ostrovačic a trojice stoupání v samotném Brně: Kohoutovice - Žlutý Kopec - Špilberk! Závod měl gradovat a opravdu gradoval. Peloton se postupně zmenšoval až v samotném konci zůstávaly malé skupinky a finále bylo pro jednotlivce. To co pořadatelé předpokládali, to závodníci realizovali, dík patří oběma.

V začátku přípravy závodu se to zdálo jako neuskutečnitelný sen, v sobotu odpoledne průjezd městem s cílem na tom nejzajímavějším místě na brněnském hradě? Ale postupně se pořadatelé setkali s pochopením představitelů města, hradu a hlavně policií.

Taková akce, tahle trať, by mohla dát základ opravdu velkému závodu, který by mohl růst v kategoriích UCI výš. Stojí za to držet palce, do Česka se opravdu vrátil zajímavý závod se silným nábojem.