A tak zaplaťpánbůh, že se Czech Tour odjela a že český fanoušek měl šanci na domácích silnicích vidět spoustu profesionálů a pestrý mezinárodní peloton. Asi nebylo jednoduché letošní ročník připravit.

Podle očekávání vzešel vítěz z týmu Mitchelton - Scott. Damien Howson předvedl v poslední a nejtěžší etapě výborný výkon, byl nejlepším jezdcem australské sestavy v kopcích a dokázal útočit na kostkách ve Šternberku. Ale rozhodující byla časovka družstev. Ta je na tak krátkém etapáku příliš důležitá a zásadně ovlivňuje vývoj závodu. A rozhodně ne pozitivním směrem. Mitchelton - Scott si týmovou časovku v programu závodu přál a není se co divit. Při kolektivní síle týmu bylo o vítězství Mitcheltonu rozhodnuto už po první etapě. Řešilo se jen, kdo z Australanů žlutý dres převezme. 

Czech Tour by si po několika letech zasloužila novou skladbu etap, vynechat časovku týmů a zařadit etapy s těžšími finiši. Bylo by to nepochybně atraktivnější.     

Sprintům vládl mladý Belgičan Jordi Meeus z akademie SEG a už se o něj zajímá druhodivizní sestava Sport Vlaanderen - Baloise. Není divu, Meeus na moravských silnicích řádil, s přehledem zvládal stoupání na trati etap a zejména v druhé etapě předvedl skvělý sprint. Odvezl si také zelený dres a zcela zastínil mnohem známější sprintery a celé WorldTour sestavy. 

Na startu bylo šest celků z nejvyšší divize, ale vidět byl jen Mitchelton - Scott. Snažilo se i Jumbo - Visma, které postavilo velmi mladý tým a Koen Bouwman vybojoval dres nejlepšího vrchaře. Ale BORA - hansgrohe byla neviditelná, Bahrain - McLaren také, Sunweb se sice snažil tvořit závod, ale k ničemu to nevedlo a přitom tým nebyl slabý. A NTT se nepovedla už časovka družstev, ve které se jezdci jihoafrické sestavy poroučeli k zemi. A do úniků se jim také nechtělo.   

Opět silný byl tým Elkov - Kasper. Nejlepší český celek výkonnostně převyšoval většinu sestav první a druhé divize. Vladimír Vávra a Otakar Fiala nasadili to nejlepší, co mají a vymsleli a realizovali velmi dobrou taktiku. Elkov - Kasper zahájil závod velmi dobrou časovkou, ve které sice ztratil 28 sekund na Mitchelton - Scott, ale pouze 3 sekundy na Sunweb a Uno-X. Navíc všech sedm jezdců dojelo ve stejném čase a mohli uspět i v dalším průběhu závodu. 

Elkov dokonce převzal tempo závodu v poslední etapě, aby zlikvidoval únik Riccarda Zoidla, Felixe Galla a Jimmyho Janssense. Jistě to nebylo snadné, čeští závodníci do toho dali hodně sil. Vyplatilo se, byli vidět a ve Šternberku dokázali, že na to mají. Adam Ťoupalík si dojel pro třetí místo v etapě a pro čtvrté v celkové klasifikaci. Nepochybně má výkonnost na angažmá v týmu WorldTour. Opět zaujal mladý Jakub Otruba, který sice ve Šternberku hodně trpěl a bojoval, ale vyšlo mu to. Šesté místo celkově a bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce jsou dva výrazné úspěchy.      

Česká reprezentace dala příležitost mladým závodníkům a bylo to skvělé rozhodnutí. Žádný velký výsledek sice nezískala, ale mladíci Karel Vacek, Petr Kelemen, Vojtěch Sedláček, Tomáš Bárta, Vojtěch Řepa a Michal Procházka si mohli zazávodit a získat zkušenosti v závodě s mimořádně vysokou úrovní. Dokončili sice jen dva, Kelemen a Řepa, ale nepochybně by se do cíle dostal i Daniel Turek, kdyby neměl v poslední etapě tvrdý pád a nezničil kolo. Nejvíce vidět byl aktivní Řepa. Zklamáním je forma talentovaného Karla Vacka, který se od přestupu k mužům trápí.      


Krásných 138 UCI bodů pro Českou republiku

V takto těžkém závodě s velkou zahraniční konkurencí a s omezeným počtem domácích závodníků se UCI body získávají obtížně. To jen potvrzuje výborný výsledk především našeho kontinentálního týmu Elkov - Kasper. O největší příděl se pochopitelně zasloužil Adam Ťoupalík 60 body za celkové čtvrté místo a 3 body za třetí místo v etapě. Jakub Otruba přidal bodů 40 za šesté místo celkově. Petr Vakoč sobě i České republice připsal 25 bodů a Michael Kukrle deset.


Média

Letos se závodu věnovala i Česká televize, bohužel nedala svým desetiminutovým šotům ty nejlepší vysílací časy. Pořadatelé připravovali video příspěvky obrazově lepší než samotná televize. A letos se závodu věnovalo hned pět fotografů.

RoadCycling.cz ve spolupráci s fotografem Josefem Vaisharem a agenturou Press Course připravil tradiční živé fotoreportáže, ty jsou mezi nejčtenějšími články v našem obsahu.

Vedle českých reporáží byly vytvářeny i Live fotoreportáže v angličtině na twitterovém účtu twitter.com/CyclingphotoLIV, ty byly ve velkém oceněny sledovaností především v zahraničí a to v celém světě.