Pochopitelně se v určitých periodách toto téma objevuje a nejčastěji jsou cyklisté srovnáváni s tenisty, případně golfisty. Vždy je na tapetě tvrdá řehole cyklistiky a jakoby snadný život tenistů, nebo dokonce golfistů.

Roman jakousi nerovnost až tak nezveličuje, jen zmínil třeba podíl za výhru na Tour a protože se peníze dělí, tak je jedna desetina (dneska devítina - tým + realizační tým), nějakých 30 až 40 tisíc eur. A to vypadá proti částkám třeba ve Wimbledonu neadekvátní, ale srovnává se nesrovnatelné.

Dobře placený zaměstnanec má obecně méně, než dobře vydělávající podnikatel

Cyklisté v silničním sportu jsou zaměstnanci, mají roční smlouvu a mají hrazené veškeré náklady na svoji činnost: letenky, pobyty na soustředění, trenéry, maséry, mechaniky, lékaře. Nijak neriskují svůj příjem - plat účastí na závodě, tam si jen mohou přilepšit ziskem odměn za umístění.

Tenisté a golfisté jedou na své vlastní triko, všechno kolem svého sportu si platí, nejsou zaměstnanci, nejsou placenou součástí týmu.

Roman zmiňuje, že je mnoho dobrých závodníků, kteří jsou placeni minimálně. Ano, je to v případech, kdy neseženou dobrý kontrakt s týmem, ale nic neriskují. Mají malý příjem ale svojí činností se nemohou dostat do mínusů, do schodku. To tenisté a golfisté mohou a zejména v začátku kariéry tenistů a golfistů je to hodně tvrdé, s nejistou budoucností.

Jistě z pohledu špičkového tenisty vypadají všechny náklady zanedbatelné, ale pro začínajícího tenistu bude svět vypadat jinak.

V cyklistice, v profesionální cyklistice, je víc peněz než v tenise

A jsem přesvědčen, že v celému sportovnímu odvětví, kterým je cyklistika - silniční cyklistika, jsou peníze spravedlivěji přerozděleny. Cyklisté na celém světě si vydělávají v týmech WorldTour opravdu dobře, jsou další stovky cyklistů slušně vydělávajících i v druhé divizi a jsou i vydělávající cyklisté na úrovni třetí divize, tedy i u nás například v týmu Elkov Author. Takto je to v mnoha zemích světa. Tohle v tenise rozhodně není. Tolik placených tenistů a vydělávajících tenistů, jako je cyklistů, určitě neexistuje.

Toto téma je letité klišé a cyklistika na tom je ve skutečnosti docela dobře a stále lépe, i když mediálně chytlavějším tématem je vždy ten popelčin úděl.

Rozhodně by se nemělo usilovat o zvýšení platů velkých cyklistických hvězd, ale spíše rozšířit základnu slušně vydělávajících závodníků na národní úrovni. Aby v České republice nebylo deset profesionálů v kontinentálních týmech, ale aspoň padesát a aby domácí cyklistika žila, více se závodilo na domácí půdě a aby silniční cyklistika lákala mladé cyklisty a děti.