Vyhrát Giro a Tour v jednom roce se naposledy podařilo před více než 25 lety Marcu Pantanimu. Italský vrchař to vůbec neplánoval, hlavním cílem bylo Giro a na Tour mu pomohl totální výpadek Jana Ullricha v 15. etapě do Les Deux Alpes. Němec byl před touto etapou poměrně suverénním lídrem, ale stačil jeden jeho špatný den pomohl Pantanimu dosáhnout jednoho z nejslavnějších vítězství cyklistické historie. V něco podobného musí doufat také Pogačar, protože pravděpodobnost, že by dokázal poradit Jonase Vingegaarda po objetí celého Gira, není zrovna velká. 

Proč si tedy Pogačar komplikuje život a vydává se na dvě Grand Tours? Tým UAE Emirates totiž už nutně potřebuje vyhrát nějaký třítýdenní závod. Letos vyhrál žebříček UCI a dva monumenty, ale nikdo si nemyslí, že by celek ze Spojených arabských emirátů byl nejlepší na světě, protože Jumbo-Visma ovládlo všechny Grand Tours. A ty přitahují nejvíce pozornosti. 

20230705TDF0084-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

UAE Emirates letos získal tři pódiová umístění, Pogačar byl druhý na Tour, Adam Yates třetí a João Almeida třetí na Giro d'Italia. Tým také vyhrál soutěž do 25 let na všech třech závodech, ale určitě by vše vyměnil za jedno celkové vítězství. A to je hlavním cílem v sezoně 2024. 

Vingegaard je největším favoritem Tour de France a všichni předpokládají, že se v příštím roce opět soustředí především na Tour a zkusí vyhrát i Vueltu. Pro UAE Emirates je tedy nejlepší šancí vyhrát Giro. Je to rozhodně lepší, než těsný souboj s Vingegaardem na Tour a třetí porážka v řadě. A navíc to krásně zapadá do Pogačarovy snahy vyhrát co nejvíce různých závodů. Nedávno řekl, že vyhrát co největší počet Tour ho neláká tolik, jako vyhrát všechny tři Grand Tours.

A je to dobrá zpráva pro fanoušky cyklistiky, že jeden z nejlepších cyklistů současnosti bere Giro d'Italia vážně a nejde mu jen o Tour. 

Ayuso a Almeida dostanou příležitost na Tour 

Vedení týmu UAE Emirates jasně zdůraznilo, že Pogačar bude jedničkou na Giru i na Tour, ale taktika na Grand Boucle bude nejspíš o něco "pružnější". Na Giru bude Pogačar v kádru UAE opravdu jediným lídrem na startu, zato na Tour se s ním chystají Adam Yates (třetí v letošním ročníku), João Almeida (třetí na Giru) a Juan Ayuso (třetí a čtvrtý v posledních dvou ročnících Vuelty). Všichni tři by byli ve většině konkurenčních sestav hlavními lídry, takto budou asistovat Pogačarovi, ale nejspíš dostanou hodně volnosti. Bude to fungovat?

Účast Pogačara na Giru umožní změnu programu také dalších lídrů, kteří po tom už delší dobu toužili. Především Almeida si po čtyřech startech na Giru poprvé vyzkouší Tour a Ayuso otestuje svou výkonnost na největším závodě světa také poprvé. Aby tým UAE Emirates zůstal konkurenceschopný, musí uspokojit všechny lídry, nejenom Pogačara. 

Pogačar to Visma-LAB usnadňuje 

Z rozhodnutí týmu UAE Emirates a Tadeje Pogačara by měli mít radost také v nizozemském 's-Hertogenboschi, kde sídlí tým Jumbo-Visma, od příštího roku Visma-Lease a Bike. Pogačarovo zaměření jim totiž pomůže na více frontách. Pogačar unavený z Gira by neměl být takovou hrozbou pro Vingegaarda na Tour de France a bez Pogačara na jarních dlážděných klasikách má Wout van Aert s týmovými kolegy větší šanci porazit Mathieu van der Poela a další klasikáře na Kolem Flander.   

20230723TDF0114-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Tým Visma-LAB už dříve oznámil, že v roce 2024 nemá ambice vyhrát Giro a že do Itálie vyšle tým složený z mladých jezdců. Lídrem bude nejspíš Cian Uijtdebroeks, o etapy bude usilovat Wout van Aert, ale to by pro Pogačara neměl být problém. Zdá se, že si UAE Emirates a Visma-LAB trochu vyjdou vstříc, než se střetnou na Tour.

Ještě je tu mistrovství světa 

Pogačarova snaha stát se jedním z nejvšestrannějších cyklistů historie je nepochybně obdivuhodná. Chce navázat na legendy Eddyho Merckxe a Bernarda Hinaulta, tedy na ty úplně nejlepší. A k tomu je třeba vyhrát co nejvíc různých závodů. Pogačarovi se to zatím daří velmi dobře a v roce 2024 by mohl udělat obrovský krok kupředu, kdyby vyhrál Giro d'Italia a taky mistrovství světa. V takovém případě by opravdu vůbec nevadilo, kdyby na Tour nezvítězil.