Není to žádná novinka, každé spojení dvou cyklistických týmů bylo v minulosti spíše pozřením jednoho týmu tím druhým, silnějším. V tomto případě je silnější Jumbo-Visma, ačkoliv Nizozemcům chybí finanční stabilita po roce 2024. Zatím nebylo nic oficiálně oznámeno a potvrzeno, ale objevuje se čím dál tím víc informací o tom, že Soudal Quick-Step letos končí a možná se někteří jezdci z belgické sestavy dostanou do kádru Soudal-Visma, ale moc jich nejspíš nebude. 

Právně totiž nejspíš dojde k ukončení činnosti týmu, který patří českému podnikateli Zdeňku Bakalovi a vede zkušený manažer Patrick Lefevere. Společnost Soudal a možná i další sponzoři by následně uzavřeli spolupráci s týmem, který se letos jmenuje Jumbo-Visma. To však znamená, že jezdci a zaměstnanci belgického celku nejsou nijak smluvně vázáni k této sestavě a mohou vyjednávat s kým chtějí.

Španělský deník Marca píše, že jezdcům Soudal Quick-Step vedení týmu v neděli sdělilo, že si mohou hledat nové působiště. 

Podle francouzského deníku l'Equipe právě na to čeká Remco Evenepoel, nepochybně nejcennější závodník Soudal Quick-Step. Podle zdrojů francouzských novinářů Evenepoel nechce jezdit v týmu Richarda Pluggeho a ihned by uzavřel smlouvu s Ineos Greandiers, která už je připravená k podepsání. 

20230902VUE02030-UNIPUBLIC___SPRINT_CYCLING_AGENCY-2.jpg

Ale co by bylo s ostatními závodníky? Včetně Čechů Jana Hirta a Josefa Černého a Slováka Martina Svrčka? A co by v takovém případě bylo s dalšími zaměstanci? Najdou si všichni místo takto pozdě v sezóně? Většina týmů už má plno a pro méně ceněné a slavné cyklisty bude těžké najít jakékoliv angažmá. Pro všechny (s výjimkou Evenepoela) bude těžké najít místo za slušné finanční ohodnocení. 

Do Jumbo-Visma se moc dalších jezdců nevejde, po odchodu Primože Rogliče jsou k dispozici maximálně čtyři pozice (v případě propuštění dopingového hříšníka Michela Hessmanna pět). 

Podle l'Equipe není sponzor Soudal spokojený s prací Patricka Lefevera a tím, jak jednal s nespokojeným Evenepoelem. Soudal musel navýšit sponzorský vklad do belgického týmu o 20 %, aby Evenepoela udržel v týmu. Proto by radši spolupracoval s Pluggem. Jenže dojde k dohodě, když Evenepoel odejde do Ineosu? 

Stále se jedná pouze o spekulace a ani l'Equipe neoznámil, kdo je zdrojem informací o Evenepoelovi. Ale k vyjednávání o spojení nepochybně dochází a zdá se, že zachránit belgický tým už není možné.