Jeho tříletá smlouva na konci tohoto roku končí a Ralph Denk při prezentaci týmu v Bavorsku minulý týden potvrdil, že König není na seznamu na rok 2020. 

A má to svou neúprosnou logiku: "V polovině roku 2018 mě informoval, že je nemocný a že nemůže trénovat. Řekli jsme, že to akceptujeme a že má dveře stále otevřené. Ovšem nikdy nezavolal, aby řekl, že chce zase závodit. Nemám o něm žádné zprávy,“ vysvětlil Denk. 

König během své kariéry dosáhl významných úspěchů: dojel 6. na Giru, 7. na Tour de France a 9. na Vueltě. Vyhrál etapy na Vueltě, Kalifornii a Kolem Británie. Byl 2. na Kolem Rakouska a 3. na Trentinu. Dvakrát ovládl Czech Cycling Tour atd. 

Ovšem opakovaně ho zrazovalo zdraví, ať už to byly potíže se zády nebo s koleny. Naposledy závodil na Tirreno-Adratico na jaře 2018.  

V týmu měl smlouvu až do konce tohoto roku, ale v roce 2019 se neobjevil ani na žádném závodě ani setkání týmu. Denk odmítl komentovat, zda Königa v tomto období stále tým platil.  

Problémy s kolenem a zády byly údajně příčinou Königova opuštění týmu v průběhu Tirrena-Adriatica v roce 2018, ačkoli přesné důvody jeho rozchodu s týmem, a zdá se, že s profesionální cyklistikou vůbec, zůstávají nejasné: "Museli byste se ho zeptat, já nemám žádné další informace," řekl Denk. 

König byl kdysi velmi plodný na sociálních sítích, kde komentoval politické otázky v České republice, jakož i svou vlastní kariéru. Avšak od března 2018 ukončil jakékoli aktivity tohoto druhu. Od té doby bylo už jen ticho. 

Kdo dlouhodobě sledoval jeho kariéru i jeho aktivity na sociálních sítích, může dojít k závěru, že jak byl Leopold König ambiciózní, v nikoli hanlivém slova smyslu sebestředný a ve svých názorech až „fanatický“, tak tento maximalismus vychyloval kyvadlo jeho psychiky do krajních pozic. A když ho dlouhodobě limitovaly zdravotní problémy, řešil svůj konec ve vrcholové cyklistice opět krajním způsobem: totálním mlčením. 

Nedávno jsem zaznamenal informaci, že letos v létě pomohl jedné z českých cyklistek při vyšetření zraněného kolene. Mohlo by to znamenat, že Leopold König žije a doufejme, že i spokojený život. Moc mu to přeji.