Dnes byla na programu 210 kilometrů dlouhá kopcovitá etapa z Detvy do Spišské Nové Vsi. 3600 výškových metrů a sedm vrchařských prémií. K tomu tři rychlostní.  

Na 10. km přišla na pořad první rychlostní prémie. Vyhrál ji v zeleném dresu jedoucí Ethan Vernon (Quick-Step), což mu vyneslo 3 bonifikační sekundy. Pozici Jakuba Otruby (Elkov Kasper) v průběžném pořadí bránili jeho spolujezdci tím, že Filip Řeha bral 2 a Daniel Babor 1 bonifikační sekundu.

O 9 km dál byla umístěna první VP. Včera ATT Investments doufalo, že by mohl po včerejšku Mika Heming v dnešní etapě útočit na vrchařský dres. Jenže Mika se dnes necítil úplně dobře a v průběhu etapy kvůli nemoci odstoupil. Lídr vrchařské soutěže Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) o puntíky stál mimořádně. Což potvrdil vítězstvím hned na první prémii. A když nebral nebo nemohl brát body na dalších prémiích, podporovali ho jeho spolujezdci. VP na 46. km vyhrál Diego Rosa, a když se po druhé rychlostní prémii vytvořil konečně únik dne, v dalších třech VP byl Diego Sevilla nejprve druhý a pak dvakrát první.

Zmíněnou rychlostní prémii si kompletně přivlastnili jezdci Quick-Step. Co bylo důležité, vyhrál ji Mauri Vansevenant a získané 3 sekundy ho posunuly na průběžné druhé místo, čímž odsunul Jakuba Otrubu na 4. pozici.

V úniku se ocitlo až 14 jezdců, zastoupení tu měli mj. Jumbo-Visma či Astana, z českých cyklistů tu ale nebyl nikdo. Především díky úsilí závodníků Jumbo-Visma byli poslední členové úniku dojeti 55 km před cílem. Čehož využil Fortunato k vítězství na další VP, a pokud závod dokončí, už nemůže být v této soutěži předstižen.

35 km před cílem, kdy závodníci poprvé projeli cílovým prostorem, kde byla umístěna poslední rychlostní prémie dne, a nejtěžší kopce etapy už měli za sebou, jela na čele jen padesátka cyklistů. Michal Schlegel měl podstatný podíl na tom, že tuto prémii vyhrál jeho týmový kolega z Caja Rural a týmová jednička na tomto závodě Jonathan Lastra, průběžně 10. muž pořadí jednotlivců.

Po prémii se odpoutala dvojice Michal Schuran (ATT Investments) a Peter Schulting (VolkerWessels). Za nimi se začalo nastupovat a dost závodit. To byla také příčina, proč byl 20 km před cílem Michal Schuran zpátky v pelotonu. Schulting to zkoušel ještě nějaký čas samostatně. Ale poslední vrchařskou prémii už nestihl. Takže za vydatné pomoci týmového kolegy ji vyhrál kdo jiný než Fortunato. 

Útočilo se i nadále, ale především Jumbo-Visma, Quick-Step a EOLO-Kometa si to hlídaly. Aktivně si v tomto směru počínali i cyklisté Elkov Kasper. Ataky předvedli Adam Ťoupalík i Matěj Zahálka.

4 km před cílem si začala řada týmů připravovat pozici do spurtu. A řada z nich měla dobrou šanci, protože Ethan Vernon z čelní skupiny vypadl na poslední vrchařské prémii. V posledním kilometru jel na špici Adam Ťoupalík vytvářející pozici pro Dominika Neumana. Důležité bylo, kdo jak projel poslední dvě levotočivé pravoúhlé zatáčky.

To se nejlépe povedlo dvojici Koen Bouwman (Jumbo-visma) a Luca Colnaghi (Bardiani), za nimiž se vytvořila menší mezera, z níž vyšel nejlépe Josef Černý. Jenže spurt není jeho nejsilnější stránka, takže ho před páskou předjel Roel Van Sintmaartensdijk (VolkerWessels). Josef se tedy nedostal na pomyslné stupně vítězů v etapě, ale lídrem průběžného pořadí před zítřejší závěrečnou etapou, která dává tušit hromadný závěr, zůstal!

Ovšem pozor: na Koena Bouwmana má náskok 2, na týmového kolegu Mauri Vansevenanta 3 a na Stefana De Boda (Astana) a Jakuba Otrubu 4 sekundy. Zítra to může být ještě hodně zajímavé, když se berou bonifikační sekundy za rychlostní prémie i za umístění v cíli.

Kolega Josefa Černého Zdeněk Štybar popsal týmovou taktiku následovně: "Včera super, že Pepa Černý přežil dlouhý kopec a oblékl se do žluťáku. A paráda i pro něj, že po tolika práce, kterou odvedl pro náš tým, mu to můžeme tady vrátit. Dneska tedy znova další těžký den. Hned od startu těžký kopec, byli jsme trošku nervózní, aby nám neodjela nějaké velká skupina, kde by byli kluci z celkového pořadí. Připravený byl Mauri Vansevenant, který je výborný vrchař a měl za úkol případně do takové úniku naskočit. Když jsme zvládli tenhle začátek, pak jsme kontrolovali tempo pelotonu. Já jsem tahal, občas mi pomohl Martin Svrček. Přivezl jsem to pod další těžký kopec asi 50 km před cílem a tam moje práce skončila. Pak to převzali kluci z Jumba, kteří zrychlili, takže to bylo o tom zůstat vepředu. Dobré bylo, že Mauri vzal tři bonifikační vteřiny. Zítra nás čeká zase těžký den tím, že je to na čele pořadí ve vteřinách, ale určitě uděláme maximum pro udržení žlutého dresu."

Do desítky se dnes na 9. místě vešel z českých cyklistů ještě Jiří Petruš (ATT Investments): "Už od první vrchařské prémie se hodně závodilo a dělilo se to. V úniku jsme nikoho neměli, ale ani jsme to neměli v plánu. V poslední třetině závodu se to dále dělilo. Oproti včerejšku se mi dnes jelo dost dobře, takže jsme se domluvili, že spurt pojedeme na mě. Nejsem sice typický sprinter, ale závěr z prořídlého startovního pole mi docela sedí. V poslední zatáčce jsem se nechal trošku zavřít, ale na první desítku to dalo, za což jsme v této konkurenci velice rádi."

Nejlépe z Elkov Kasper dopadl Dominik Neuman na 12. místě: Od začátku to bylo extrémně těžké. nedlouho po startu byl kopec první kategorie, kde se pole roztrhalo. Zůstalo nás asi 30, já tam byl s Jakubem Otrubou, později k nám dojeli Adam, Honza a Matěj. Celou dobu se jelo vysoké tempo a po 140 kilometrech přišly dva kopce, kde se začalo opravdu hodně závodit. Závěrečný okruh byl nepříjemný a po dlouhé rovině do cílového města přišla před finišem technická pasáž se dvěma zatáčkami o 90 stupňů. Už jsem byl úplně mrtvý a v tom hektickém dojezdu se přese mě pár jezdců přelilo a já už neměl nohy na vylepšení pozice. Bylo to dnes hodně dlouhé a závěr mi nevyšel podle představ, ale Kuba Otruba je pořád v celkovém pořadí pátý, což je v této konkurenci super výsledek.

Ethan Vernon udržel zelený trikot. Bílý i nadále patří Archie Ryanovi.