Krakonošův cyklomaraton je prvním velkým silničním maratonem letošního roku a prvním závodem letošního ročníku RoadCupu. Pořadatelům závodu se podařilo naplnit startovní listinu velmi rychle, protože platí omezení do 500 osob a poptávka rozhodně nebyla uspokojena. Pořadatelé dokonce vyzývají cyklisty, na které se nedostalo, aby respektovali nařízení a nestartovali bez čísla.  

Závodu se zúčastní i profesionální cyklisté. Pro ty pořadatelé zřídili vlastní kategorii muži elite. Profesionálové pojedou dlouhou trasu na 134 kilometry, ale budou startovat s amatérskými závodníky na krátké trase, pět minut po startu dlouhé trasy. 

Startovní listina kategorie elite je opravdu nabitá velkými jmény. K závodu jsou přihlášeni Roman Kreuziger (NTT), Petr Vakoč (Alpecin - Fenix), Josef Černý (CCC), Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Karel Vacek (Colpack Ballan), Mathias Vacek (Fratelli Giorgi), Vojtěch Sedláček (CC Etupes), Michael Boroš (ČEZ Tábor) a také závodníci nejlepších českých týmů.

Elkov - Kasper přiveze Jan Bártu, Adama Ťoupalíka, Aloise Kaňkovského, mistra republiky Františka Sisra, obhájce vítězství Michaela Kukrleho a další své hvězdy. Topforex - Lapierre postaví svou kompletní sestavu. Zúčastní se jezdci týmů Tufo - Pardus Prostějov, Favorit Brno, Dukla Praha, AC Sparta Praha, CK Příbram Fany Gastro a další. 

Pořadatelé byli nuceni upravit tratě kvůli epidemii koronaviru. Závod proto nepojede do Polska a bude se konat pouze na českém území. Prvních 62 kilometrů závodu bude shodných pro obě tratě a bude zajímavé sledovat, jak si povede peloton amatérských cyklistů v porovnání s elitními závodníky. 

Na společné trati závodníci vyjedou stoupání Pomezní Boudy, následuje nejtěžší stoupání k pražské boudě ve výšce 1100 m n. m. Cyklisté zde musejí překonat 430 metrů převýšení na sedmi kilometrech. To ale není zdaleka vše, jezdci na dlouhé trase musejí ještě překonat známé výjezdy Strážné a Hoffmannova bouda.  Odtud se už bude převážně klesat do cílového Trutnova. 

Hlavní závod není příliš dlouhý, měří 134 kilometry, ale jezdci musejí překonat 2270 metrů převýšení. Krátká trasa měří 87 kilometrů a má převýšení 1100 metrů.  

Dlouhá trasa:


Krátká trasa:

 

Start závodu je v 10 hodin pro dlouhou trasu a v 10:05 pro krátkou trasu a dlouhou trasu elite. Loňskou reportáž najdete v tomto odkazu.