Pogačar si naplánoval mimořádně tvrdou letní sezónu, kdy bude kombinovat Giro d'Italia a Tour de France a nejspíš se postaví i na start olympijského závodu, takže na jaře chce více šetřit síly a závody si pečlivě vybral. Začne na Strade Bianche, opět to zkusí na Milán-Sanremo, poté se vydá na Okolo Katalánska a před Girem by měl stihnout taky Lutych-Bastogne-Lutych, ale to je vše.

Ve všech závodech by měl patřit k favoritům, na předloňském Strade Bianche se už padesát kilometrů před cílem na jednom z prašných úseků uvolnil a pokračoval sólo až na Piazza del Campo v Sieně. Strmá stoupání a prašné cesty Pogačarovi perfektně vyhovují a proto je favoritem i letos. Navíc bude mít k dispozici velmi silný tým. 

FF6_5425.JPG

Sestavu tvoří Tim Wellens, který ukázal na Omloopu a Kuurne-Brusel-Kuurne skvělou formu, Marc Hirschi (další závodník v dobré kondici, vítěz nedělního závodu Faun Drome Classic), talentovaní mladíci Isaac Del Toro a Jan Christen, Ital Filippo Baroncini a domestik Domen Novak. 

Tým UAE Emirates by měl mít nejsilnější sestavu na startu, ale především díky Pogačarovi. „Po tak skvělém startu týmu do letošní sezóny se už nemůžu dočkat, až zase začnu závodit. Byl jsem trpělivý a k letošnímu roku jsem přistoupil trochu rozvážněji a začínám závodit o něco později. Bude to dlouhá sezóna, včetně dvou Grand Tours, takže v tomto ohledu to pro mě bude novinka. Ale jsem z toho nadšený, je to něco nového,“ říká Pogačar před svým letošním debutem.

Letošní ročník Strade Bianche je nejtěžší v historii, poprvé se pojede přes 200 kilometrů (215 km) a v závěru cyklisté dvakrát zdolají prašné úseky Colle Pinzuto a Le Tolfe. Delší trať by však Pogačarovi měla vyhovovat a charakter závodu se tím příliš nezmění, ačkoliv bude důležitější šetřit síly a neútočit příliš brzo.

AL6_2946.jpg

„Nejdřív je na programu Strade, což je závod, který mám rád a na který mám skvělé vzpomínky,“ pokračuje Pogačar. „Moje příprava byla opravdu dobrá a budeme závodit o vítězství. Nikdy přesně nevíte, jak dopadnete v prvním závodě, a budou tam velcí soupeři, ale myslím, že s naším týmem budeme připraveni na všechno.“

Loňské vítězství bude obhajovat Tom Pidcock a chystají se i další bývalí vítězové Julian Alaphilippe a Michal Kwiatkowski. Naopak Wout van Aert, Tiesj Benoot a Mathieu van der Poel letošní ročník vynechají.