Tour de Romandie je jedním z patnácti týdenních etapových závodů nejvyšší kategorie UCI. Příští rok napíše už 76. kapitolu. Od prvního ročníku v roce 1947 vynechal pouze jednou. Můžeme hádat, kdy to bylo. Ano, před dvěma lety i tady zaúřadoval covid.

Romandie byla vždy určena především vrchařům. Na seznamu vítězů za posledních deset let najdeme jména Froome, Zakarin, Quintana, Porte, Roglič, Thomas a naposledy letos Aleksandra Vlasova.

Poslední ročník vyšel skvěle domácímu jezdci Gino Mäderovi (Bahrain), který tu skončil na 2. místě, naopak hodně překvapil 3. příčkou Simon Geschke (Cofidis). Až pod stupni vítězů najdeme v přehledu výsledkové listiny Juana Ayusa (UAE), Bena O´Connora (AG2R), Damiana Carusa (Bahrain) a Stevena Kruijswijka (Jumbo-Visma). Jako o život a o uhájení prvenství bojoval až do poslední etapy Rohan Dennis (Jumbo), ale v časovce do vrchu už neměl šanci a klesl až na 8. místo.  

V druhé etapě letošního ročníku v dramatickém závěru sice Dylan Teuns porazil o galusku Rohana Denise, ale Australan šel do vedení

Dramatický a cyklisticky nádherný ročník, jehož opakování se můžeme snadno dočkat, k čemuž dává oprávnění skladba etap toho příštího.

Začne se 25. dubna 7km rovinatým prologem. V další 170 km dlouhé etapě by mohli dostat šanci sprinteři, protože po první polovině dost zvlněné etapy bude následovat 50 rovinatých kilometrů. Třetí 160km etapa je šitá na míru klasikářům, protože její druhá část obsahuje čtyři VP druhé a třetí kategorie a hlavně i cíl je situován po absolvování kratšího stoupání.

Čtvrtá etapa v podobě 19km časovky vedoucí přes jeden šestikilometrový kopec rozdá dost výrazně karty před etapou královskou. V ní bude nutno v průběhu 160 km překonat především dvě vrchařské jedničky a po sjezdu z té druhé se utkat ve finále v podobě 20km výjezdu do Thyon 2000. Závěrečná etapa sice obsahuje ve své třetí čtvrtině dvě vrchařské prémie nižší kategorie, ale závěr už není profilově přespříliš náročný, takže to vypadá na hromadný dojezd, i když ne každý sprinter se ho musí dočkat.

V páté etapě se "utkali" o vítězství Sergio Higuita a Aleksandr Vlasov, Kolumbijec získal etapu, Vlasov posléze etapák

Na startu musí být všechny World týmy, letos kromě nich dostaly příležitost pouze Equipo Kern Pharma a švýcarský nároďák. V Pro úrovni od příštího roku budou nově působit hned dvě švýcarské ekipy Q36.5 a Tudor, takže předpokládejme, že by mohly dostat přednostní právo.

Závod skončí 30. dubna, šest dní před startem Gira. Takže bude i výbornou přípravou adeptů myslících na úspěch na první Grand Tour v roce.

loading...