Letošní ročník Okolo Slovenska je jednoznačně určený spurterům. Rozpis etap najdete v našem článku Zítra startuje Okolo Slovenska. Etapy jsou dlouhé a závod je ideální přípravou na Mistrovství světa. Rozhodovat bude individuální časovka a bonifikace v cíli etap s hromadným startem. 

Julian Alaphilippe, obhájce vítězství, sice letos nepřijel, zvolil jinou přípravu na světový šampionát, ale Deceuninck - Quick-Step se vrátil i s mistrem Evropy Eliou Vivianim. Ten bude největším favoritem hromadných dojezdů, zejména díky vynikající týmové podpoře. V sestavě je hned několik špičkových rozjížděčů spurtů - Michael Mørkøv, Fabio Sabatini, Yves Lampaert a Bob Jungels, dále Iljo Keisse a Petr Vakoč. Viviani sice na světový šampionát nepojede, ale Lampaert se dostal do mimořádně silného výběru Belgie. 

S Vivianim by měl soupeřit především Arnaud Démare z Groupama - FDJ. Démare letos vyhrál etapu na Giro d´Italia, ale jinak má na své poměry slabší rok. Vyhrál čtyři závody, loni to bylo devět a předloni deset. Musí zabrat, pokud se chce přiblížit číslům z minulosti a na Slovensku bude mít hodně příležitostí. Kromě Démara jedou také vynikající vrchaři David Gaudu a Sébastien Reichenbach a favorit časovky Stefan Küng. 

UAE Emirates přiváží Alexandra Kristoffa, bývalého mistra Evropy, stříbrného medailistu z Mistrovství světa, vítěze monumentálních klasik Milán - Sanremo a Kolem Flander a vítěze třech etap na Tour de France. Kristoff je v dobré formě, nedávno vyhrál etapu na Kolem Německa a na Slovensku je jasným lídrem svého týmu. 

Německá sestava BORA - hansgrohe své tři nejlepší sprintery nevzala a tak by příležitost mohl dostat domácí Erik Baška. Maciej Bondar by mohl uspět v časovce. Ve výběru je i Emanuel Buchmann, čtvrtý muž celkového pořadí Tour de France. 

Posledním WorldTour týmem na startu je CCC. Polský celek nemá v sestavě žádného závodníka, který by mohl ohrozit Démara, Vivianiho a Kristoffa. Přjeli spíše vrchaři, Laurens Ten Dam, Amaro Antunes a Riccardo Zoidl a talentovaný Georg Zimmermann, ale trať závodu jim svědčit nebude. 

Rychlí jsou však jiní závodníci. například Matteo Pelucchi z Androni Giocattoli - Sidermec, Eduard Grosu z Delko Marseille Provence, Rudy Barbier z Israel Cycling Academy, Emils Liepinš a Justin Jules z Wallonie - Bruxelles, Dušan Rajovič a Marko Kump z Adria Mobil a samozřejmě taky Alois Kaňkovský z Elkov Author.