Poslední etapa závodu Czech Tour UCI 2.1 se odehrála na tradiční trase mezi Mohelnicí a Šternberkem, kdy peloton zamíříl do tradičních stoupání na Dlouhé stráně, Červenohorské sedlo, Vidly a vše skončilo po 178 km na třech výjezdech na Ecce Homo u Šternberku. V loňském roce v této etapě zvítězil Michael Kukrle, který před startem držel 9. místo a v Mohelnici je navíc doma. Karel Hník potom v této etapě drží tři druhá místa z let 2014, 2015 a 2016.

Na první únik se poslední den čekalo 35 km, kdy ve stoupání na Dlouhé stráně odjel František Sisr a s ním Polák Pawel Cieslik, Slovinec Grošelj, Japonec Išibaši a Španěl Diaz. V pelotonu následně opět převzal aktivitu vedoucí tým Mitchelton-Scott. Skupina v úniku se postupně dostala přes vrchařské prémie na Dlouhých stráních, Červenohorském sedle a držela si náskok zhruba dvou minut. V dalším stoupání na Vidly dojel do úniku Němec Steimle, ale ze skupiny se postupně vrátil zpět Sisr a Japonec Išibaši. 

Náskok skupiny poté narostl 70 km před cílem až ke třem minutám, ale v následujícím sjezdu k závěrečným okruhům se začal rychle tenčit. Těsně před nájezdem na cílové okruhy, pak byla skupina v úniku dostižena. Na cílových okruzích začalo foukat, což ve spojení s tempem vytvořilo na čele asi třicetičlennou skupinu, kde měl Elkov Author silné zastoupení v podobě Michaela Kukrleho, Jan Bárty, Jakub Otruby a Karla Hníka. 

V druhém cílovém okruhu ze tří zaútočil Andreas Schillinger z Bora-hansgrohe, ale jeho útok vydržel pouze do posledního okruhu. V něm se snažil jet aktivně Mitchelton-Scott, ale aktivitu převzal především Michael Kukrle, který nastoupil v úvodním dlážděném stoupání posledního kola a chvíli to vypadalo, že se mu podaří odjet australským jezdcům. 

Bohužel se k němu v posledním sjezdu do Šternberku vrátili a na čele se vytvořila čtveřice Michael Kukrle z Elkov Author, Daryl Impey, Lucas Hamilton z Mitchelton-Scott a Felix Grossschartner z Bora-hansgrohe. Na cílové pásce byl Michael Kukrle nakonec třetí, když se před něj dostala dvojice Hamilton a Impey, který potvrdil celkové vítězství v letošním závodě Czech Tour. 

“Myslím, že jsem to udělal, jak nejlépe jsem mohl. Sice po prvním útoku jsem chvíli trpěl, ale pak jsem je zaskočil v úplném závěru, kdy jsem na 500 metrech zaútočil a vytvořil si drobný náskok. Kdyby byl cíl o pár metrů dřív, tak jsem zvítězil, ale na to se nehraje a především za třetí celkové místo jsem hodně rád,” popsal závěr etapy a své pocity Michael Kukrle. 

Michael Kukrle se díky svému skvělému výkonu posunul navíc v celkovém hodnocení na konečné 3. místo. V první desítce zůstali i Jan Bárta, který etapu dokončil na 5. místě a celkově mu patří 7. pozice. Jakub Otruba si udržel dres pro nejlepšího jezdce do 23 let a nejlepší Čech nemohl být nikdo jiný než Michael Kukrle. 

“Jsem maximálně spokojen s našim výkonem a chci pogratulovat Michaelu Kukrlovi, který skvěle obstál ve světové konkurenci, která se sešla na letošní Czech Tour. Opět jsme ukázali, že nemáme problém jet s těmito týmy a dosahovat na přední umístění," řekl po závodě ředitel týmu Elkov Author Vladimír Vávra.