Středeční program bude hektický, už od 9 hodin dopoledne se na trať vydají juniorky, následovány budou juniory, ženami U23, muži U23, elitními ženami a nakonec elitními muži. Víc o programu evropského šampionátu najdete na ekwielrennen23.nl. V televizi bude možné sledovat pouze elitní kategorie a to na Eurosportu.  

Česká reprezentace bude mít zástupe ve všech časovkách s výjimkou mužů U23. Závodit budou muži (28,6 km, Mathias Vacek), ženy (28,6 km, Denisa Slámová), ženy U23 (19,8 km, Kristýna Burlová, Eliška Kvasničková), junioři (19,8 km, Pavel Šumpík, Kryštof Král) a juniorky (19,8 km, Nela Kaňkovská, Kateřina Douděrová).

Pojede se na velmi jednoduché trati v Emmenu a okolí. Muže čeká 28,6 km, většinou na dvouproudových silnicích bez technických pasáží. Žádná stoupání v Drenthe nenajdeme, takže půjde o časovku pro ryzí specialisty s dobrou aerodynamikou a schopností drtit obrovské převody. Česká výprava nasadí pouze mladého Vacka, který mezi favority nepatří, ale konkurence je tu o dost menší než na světovém šampionátu, takže naděje na dobrý výsledek žije. 

1131697865.jpg

Největší hvězdou závodu je Wout van Aert, který na Okolo Británie ukázal, že mu chuť do závodění nechybí a po (osobně) neúspěšné sezóně touží po každém vítězství a titulu. Bohužel pro celou belgickou reprezentaci, byl Van Aert po návratu z Británie nemocný a není jasné, jak na tom ve středu bude. Nedělní závod s hromadným startem pro něj bude asi důležitější. "Wout byl den nebo dva bez kola," říká reprezentační trenér Sven Vanthourenhout. "Rozhodující tréninkové dny to nebyly, ale nemoc samozřejmě nikdy není ideální. Uzdravit se vždy stojí nějaké síly."

Vanthourenhout se nechce vzdávat předem:  "Očekávám, že bude fit. Vím, že z hlediska tréninku, jak na silniční závod, tak na časovku, byl schopen odjezdit to, co potřeboval. Neměl tak intenzivní přípravu jako na mistrovství světa, ale rozhodně by měl být konkurenceschopný. Nechci být negativní. V Británii byl Wout v dobré formě a cítil se svěží i po psychické stránce."

Evenepoel a Ganna chybí, zastoupí je Tarling? 

Dva nejlepší závodníci ze světového šampionátu Remco Evenepoel a Filippo Ganna mají za sebou Vueltu a šampionát tedy nestíhají. Chybět však nebude bronzový Joshua Tarling z Velké Británie. Devatenáctiletému specialistovi by rovinatá a rychlá trať na necelých 30 kilometrů měla naprosto vyhovovat. Jezdec týmu Ineos Grenadiers patří k největším favoritům. 

1131648832.jpg

Na dva tituly z let 2020 a 2021 bude chtít navázat Stefan Küng. Kvůli šampionátu objel Okolo Slovenska a chce se vrátit na trůn, ze kterého ho loni sesadil krajan Stefan Bissegger. Küng před rokem prohrál o jedinou sekundu, ale Švýcarsko titul udrželo. Letos se Bisseggera obávat nemusí, závodníkovi týmu EF Eduction-EasyPost to letos vůbec nejde. 

Kandidátů na medaile je ve startovní listině hodně, Dánové přivážejí Kaspera Asgreena a Mikkela Bjerga, Francouzi Rémiho Cavagnu a Bruna Armiraila a představí se také zkušený Portugalec Nelson Oliveira. 

Odhadujeme, že dojde k souboji mezi Tarlingem a Küngem a Brit bude lepší. Bronz by vzhledem k indispozicím Van Aerta mohl získat Cavagna.