Po Amstelu je tedy na řadě další z ardenských klasik, 24. ročník Valonského šípu.

Měří 130 km. Úvodních 50 km je zahřívacích, pak to však začne. Do cíle bude nutno přejet 10 vršků. Jsou dlouhé od 1 do 2,5 kilometru a průměrného sklonu od 4,8 po 8,7%. Ovšem najdou se v nich úseky až ke 13%.

Jeden z nich je však zcela výjimečný. Jde o pověstné cílové stoupání Mur de Huy, které si ženy dají v závěrečných 30 km hned dvakrát. Měří 1,3 km, prvních 400 metrů je pozvolnějších, další čtyřstovka se už pohybuje mezi 10-12% a po ní přichází úplně nejstrmější část, kdy se dotkne až 19%. Poslední stovka klesne na 6%.

V loňském podzimním vydání druhá Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ) o ní říká, že je to smrtíci stěna, k níž se její vztah pohybuje mezi láskou a nenávistí.

Tým SD Worx, z pohledu UCI bodů dlouhodobě nejlepší tým světa.

Závod vyhrála 5x Marianne Vos (Jumbo-Visma), naposledy se tak stalo už v roce 2013. Posledních 6 ročníků zná jedinou vítězku: Annu Van der Breggen (SD Worx)!

Od roku 2013 tu stály na stupních vítězů Van Vleuten (Movistar), Longo Borghini a Deignan (Trek-Segafredo), Ludwig (FDJ), Vollering a Moolman (SD Worx) i Niewiadoma (Canyon).

Všechny jmenované jsou k závodu přihlášeny i letos. K nim coby kandidátkám top ten připočítejme ještě Spratt (BikeExchange), Garcíu (Alé), Paladin (Liv), případně Claru Koppenburg (Rally), pro kterou to bude letošní závodní premiéra poté, co si po rozpadu týmu Paule Ka našla nové angažmá v americkém týmu.

V týmu Bepink je k závodu nominována jediná Česka Markéta Hájková.

Startuje 24 týmů po 6 dívkách.

Amstel Gold Race 2021 (zleva): Van Vleuten, Vos, Vollering

Tip na výsledek?

Zatímco při Amstelu po Caubergu, který je ve své prostřední části hodně strmý, ale hodnot Mur de Huy nedosahuje, následovala ještě dlouhá cílová rovinka, tak Valonský šíp končí na vrcholu brutální stěny ve 20tisícovém městě Huy.

Cauberg nejlépe vyjely Niewiadoma a Longo Borghini. Van der Breggen odpadla 30 km před cílem v jednom z průjezdů Caubergem. Vos ve strmé části také na dvě nejlepší nestačila. Van Vleuten musela na Amstelu útočit už v průběhu závodu, jelikož přijet po rovině do spurtu skupiny není její výhodou. Což na Mur de Huy nehrozí, tady to bude na čistý výkon v prudkém kopci.

Papírově se tak jako největší favoritky jeví 26letá Katarzyna Niewiadoma, 29letá Longo Borghini a 38 letá Van Vleuten.

Longo Borghini a Niewiadoma na vrcholu posledního Caubergu při letošním Amstelu.

Jede se dopoledne, poslední 1,5 hodiny vysílá Eurosport, v cíli by se první ženy měly objevit kolem 12 hod.