Zkušený Bask odchází z týmu Bahrain Victorious po čtyřech letech, během kterých dokázal skončit třetí na Giro d'Italia 2022 a čtvrtý na Tour de France 2020. Také však získal jediné vítězství, v celkovém pořadí Okolo Burgosu v roce 2021. Letos se mu dařilo hlavně na jaře, když skončil druhý na Okolo Baskicka a Kolem Andalusie, pátý na Okolo Katalánska a sedmý na Tirreno-Adriatico a Okolo Valencie.

To ovšem nestačilo na to, aby se udržel v pozici hlavního lídra týmu WorldTour pro celkové pořadí. A aby si udržel dostatečnou motivaci, sám nabídl své služby týmu Soudal Quick-Step a chystá se na roli superdomestika pro Remca Evenepoela. Jsem vážně nadšený, že se mohu přidat ke skvělému týmu, kterého jsem si vždy velmi vážil. Zvenčí na mě vždycky dělalo dojem, jak jeho jezdci drží při sobě v nejrůznějších situacích a jak vždy podporují svého lídra. Doposud jsem působil v italských, španělských a britských týmech a nyní se těším, až poznám belgickou kulturu,“ říká Landa o svém nejnovějším angažmá.  

„Podporovat Remca mě motivuje. Přicházím sem s mnoha zkušenostmi, zejména z Grand Tours, kde jsem v minulosti několikrát bojoval o stupně vítězů nebo pomáhal ostatním vyhrát. Vždy jsem se cítil dobře, když jsem pomáhal mladším jezdcům, a vím, že sem zapadnu. Chci ze sebe v dalších sezónách vydat to nejlepší a jsem přesvědčen, že můžu Remcovi hodně pomoci, a zároveň jsem přesvědčen, že když dostanu příležitost, dokážu sám dojet pro dobrý výsledek,“ dodává Landa. 

Zařadí se po bok Jana Hirta, dalšího ryzího vrchaře v týmu Soudal Quick-Step, který však zatím neměl příležitost ukázat své kvality v nejtěžších horských etapách. Důležitými horskými domestiky jsou také Ilan Van Wilder a Louis Vervaeke. A tým přivádí také několik mladých jezdců, kteří mají v kopcích velký potenciál. Landa však dodá především zkušenosti. 

„Mikela známe už dlouho. Od doby, kdy se před mnoha lety stal profesionálem, byl neustále v popředí v těžkých stoupáních Grand Tours a věříme, že je tím pravým mužem, který posílí náš tým, když se postupně přesouváme do celkové klasifikace. Těšíme se na to a doufáme, že to budou silné a úspěšné dvě společné sezóny, říká Patrick Lefevere, ředitel belgického celku. 

Lefevere vsadil na přeměnu dříve především klasikářského a sprinterského týmu na sestavu ambiciózní v celkovém pořadí týdenních a třítýdenních závodů. Spoléhá na Evenepoela, že mu zajistí velká vítězství a přinese sponzory. Jenže v zákulisí to vře, Evenepoel prý není spokojený s podporou týmu a finančním ohodnocení a chtěl by odejít do Ineos Grenadiers. Jenže v Soudalu má platnou smlouvu na další tři roky a Lefevere svému svěřenci už prý jasně řekl, že pokud poruší smlouvu, bude ho žalovat.  

Tyto informace jsou pouze neověřené spekulace a nemusí být pravdivé. je však pravda, že na tým tlačí také Patrick Evenepoel, Remcův otec a zároveň agent, který by pro syna chtěl výhodnější smlouvu. Zatím se však zdá velmi nepravděpodobné, že Evenepoel Soudal Quick-Step předčasně opustil.