Start evropského šampionátu elitních mužů byl v Assenu a než dojeli na cílové okruhy s přejezdem stoupání VAM, ujeli už 115 kilometrů. Vacka v dlouhém úniku doplnil nový mistr Evropy v časovce Joshua Tarling z Velké Británie, stříbrný medailista Stefan Bissegger (Švýcarsko) a dále Rory Townsend (Irsko) a Norman Vahtra (Estonsko). Tato pětice získala pouze dvouminutový náskok, který se ještě zmenšil před vjezdem na okruh. 

Tlak na uprchlíky byl ze strany pelotonu silný, zejména reprezentace Belgie a Dánska držely vysoké tempo, takže v čelní skupině nebyl čas na odpočinek a méně vytrvalí odvážlivci odpadli. Nejdřív nestačil Tarling a Vahtra, následně odpadl Townsend a vpředu zůstal Vacek jen s Bisseggerem. 

1140567606.jpg

Čtyři okruhy a 54 kilometry před cílem mělo vedoucí duo pouze 30 sekund náskoku a jen minimální naději na úspěch. Za jejich zády se totiž začalo nastupovat a útočit a tak si Švýcar s Čechem 30 kilometrů před cílem podali ruce a poděkovali za dobrou spolupráci a byli pohlceni zrychlujícím balíkem. 

Následoval frontální útok ze strany Itálie, nejprve za to vzal Mattia Cattaneo, pak Matteo Trentin ještě zvýšil tempo a těsně před vrcholem stoupání Attero zaútočil Filippo Ganna. Také ve výjezdu VAM zrychlil a na pozoru se museli mít všichni favorité, Gannův útok dokázalo zachytit jen dvacet cyklistů. 

Jenže Gannova snaha skončila pádem v předposledním okruhu závodu. Další únik vyprovokoval Laporte, ke kterému se přidali Mike Teunissen (Nizozemsko), Van Aert, Arnaud De Lie (oba Belgie), Andreas Kron, Mads Pedersen (oba Dánsko), Sandy Dujardin (Francie), Rasmus Tiller (Norsko) a John Degenkolb (Německo). Jenže Laporte nechtěl jet ve skupině a v cílovém okruhu zase zaútočil. Vytvořil si 15 sekund náskoku před skupinou, která se nezastavila a Laporteho soupeři stále spolupracovali. Pouze Dujardin se snažil střídání narušovat a občas se mu to podařilo. 

Pod cílovým stoupáním měl Laporte náskok 12 sekund a Belgičané už nemohli na nic čekat. De Lie zaútočil na začátku výjezdu a vzal s sebou jen Van Aerta a Kooije. Ti se dokázali dotáhnout až na Laporteho, ale nezvládli ho předjet. Francouz tak oslavil titul mistr Evropy a Jumbo-Visma obsadilo všechny medailové pozice, ačkoliv se závodníky třech různých zemí. 

1140394714.jpg

Tříčlenný český tým byl vidět díky aktivitě Mathiase Vacka, ale velký výsledek to nepřineslo, Matěj Zahálka dojel s šestiminutovou ztrátou na 49. místě a Vacek obsadil 61. příčku. „Bohužel nám do nominace zasáhlo na poslední chvíli onemocnění některých závodníků, takže jsme byli oslabeni,“ vysvětlil trenér české reprezentace René Andrle.

„Měli jsme plán, že pojedeme na Vacka a Zahálka mu zkusí co nejvíc pomoci, nebo že zkusíme trefit dobrý únik. Vyšla druhá varianta. Vacek tam byl od nějakého osmého kilometru a dojeli je až 30 kilometrů před cílem. Závěr byl extrémně těžký a když je dojeli, bylo těžké se v té skupině udržet. Ale kluci jeli dobře, byli jsme vidět,“ řekl Andrle.