AG2R La Mondiale si nedávno zavázal lídra pro klasiky Olivera Naesena a podepsal smlouvu také s mladým klasikářem Benoitem Cosnefroyem. O lídry na celkové pořadí ale pravděpodobně přijde. Už delší dobu se mluví o odchodu Romaina Bardeta a nejčastěji se zmiňuje německý Sunweb. Vedení týmu už nepočítá ani s Pierrem Latourem.

Pierre Latour a Romain Bardet přitom povedou AG2R La Mondiale na letošní Tour de France. Latour se na Tour připravoval od začátku sezóny a poprvé v kariéře měl být jedničkou týmu. Sice už dokázal získat bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka, ale i při tomto úspěchu pracoval pro Bardeta. Ten se chtěl soustředit na debut na Giro d´Italia, ale koronavirus změnil jeho plány a vrací se na Tour. Ale usilovat bude o etapová vítězství.

Loňská Tour skončila pro Romaina Bardeta velkým zklamáním, sice získal dres nejlepšího vrchaře, ale o ten moc nestál, chtěl uspět v celkovém pořadí, případně v etapě. Francouzský vrchař už delší dobu stagnuje, v letech 2016 a 2017 skončil na pódiu Tour de France a od té doby vyhrál jediný menší závod a na Tour dojel 6. a 15.    

Podle deníku l´Equipe už se dohodl se Sunwebem, který hledá náhradu za Toma Dumoulina a navíc jsou na odchodu také Wilco Kelderman a Sam Oomen. Ale zájem má i francouzský tým Total Direct Energie. Sem by měl zamířit právě Pierre Latour. Konkurenční sestava mu slibuje volnou ruku na Tour de France, což Latoura láká, protože se necítí jako lídr pro celkové pořadí. Etapová vítězství se mu zdají reálnějším cílem.

Total Direct Energie potřebuje posílit. Největší hvězdou je Niki Terpstra, ale ten je od přestupu častěji na zemi než na kole. Není spolehlivým lídrem a takové Total potřebuje, protože dobré výsledky nepřicházejí. Snad pouze Niccolo Bonifazio je překvapivě úspěšný v těžších hromadných dojezdech. Získat několik kvalitních lídrů je pro bohatou francouzskou sestavu důležité.   

Vincent Lavenu, šéf AG2R La Mondiale, odchod svých hvězd v podstatě potvrdil, ale velkou hlavu si z toho nedělá: "Nebojím se toho, co se stane, když ten nebo ten jezdec odejde. Sami tvoříme budoucnost týmu. Máme ambiciózní projekt a budeme i nadále dělat z talentovaných jezdců skvělé cyklisty."

Výchova talentů je pro AG2R La Mondiale typická. Také Bardet přišel před devíti lety z třiadvacítkového týmu Chambéry Cyclisme Formation. "Ale neodvažuji se tvrdit, že jsme Romaina vyrobili. Dokázal to sám, spolu se svou rodinou a prostředím. Jsme však hrdí, že jsme ho doprovázeli.“

Lavenu uvedl, že se tým bude i nadále soustředit na celkové pořadí etapových závodů a že chce získat nové lídry. O jednom už se mluví, ten však rozhodně nesplňuje požadavky na lídra pro etapové závody. Zájem o přestup do AG2R totiž má Greg Van Avermaet. Lídr týmu CCC na klasiky nevěří, že by se polská sestava zachránila a hledá nové angažmá. Zájem projevil Israel Start-Up Nation, ale Van Avermaetovi by se zamlouval kontrakt s AG2R. Zde už působí Oliver Naesen a dva silní Belgičané by si ve většině závodů konkurovali, ale zároveň jsou dobrými kamarády a častými tréninkovými parťáky. Jejich spolupráce by fungovat mohla.