Nejprve po šotolinových stezkách, dlážděných chodníčcích i hrbolatých lukách Brabantského lesa vysokým tempem zničila soupeřky. To ještě spolu s Lotte Kopecky, belgickou světovou šampionkou na silnici z minulého víkendu v Curychu. Tu pak ale udolala vychytralým manévrem ve spurtu na náměstí plném fanoušků. 

S Kopecky jely spolu 50 km na cílovém okruhu, spolupracovaly a střídaly, až ke konci si, spíše aby se neřeklo, zkusily nastoupit. Na dlažbě do kopce Ramberg 1800 metrů před cílem se pokusila odjet Vos, ale Kopecky ji předstihla při přejezdu parkem a vjela první do cílové rovinky. Obě se téměř zastavily a vyčkávaly, když však Vos asi sto metrů před cílem ze závětří vyrazila, Kopecky po pár záběrech povolila. Svou roli hrál i materiál. Kopecky osedlala jiné kolo než po celou sezonu a ke konci si protahovala záda. Vos naopak vezla samonafukovací mechanismus kol, ovládaný ze řídítek.  

„Je to něco nového, snažila jsem se udělat to nejlepší. Bylo hezké zůstat s Lotte vpředu, věděla jsem, že je ve formě po minulém víkendu. Jely jsme dlouho s velkou skupinou (11člennou, pozn. aut.) a pak nasadila opravdu tvrdé tempo. Ve sprintu jsem si jistá nebyla, ale když jsem nemohla ujet, rozhodla jsem se počkat na finiš,“ vyprávěla v cíli Vos.

„Není hanba být druhá za Marianne. Byla to zábava, ale v závěru mě chytla záda asi vinou všech těch děr a nerovností. Možná jsem mohla zvolit jinou taktiku ve finiši, ale s Marianne si nemůže být jistí ničím. Snažila jsem se jí ujet do kopce, ale byla silná. Ta blízkost lidí podél trati by se ale měla změnit,“ komentovala Kopecky závod i soupeřku, která před týdnem na silnici skončila za ní osmá.

Třetí dojela Lorena Wiebes, loňská mistryně Evropy na stejné trati, která v posledním stoupání v uličkách Lovaně ujela své nizozemské krajance, velice všestranné mistryni světa na horském kole Puck Pieterse. Těm už nestačila Romy Kasper z Německa, která s nimi vydržela pokusy o stíhání dvojice na čele. O něco dříve odpadla ještě Soraya Paladin z Itálie. Zhruba posledních 15 km bylo jasné, že tyhle dámy jedou jen o třetí místo.   

Česká cyklokrosová královna Kristýna Zemanová nabrala hodně zkušeností, po defektu zadního kola dojela 59. se ztrátou 19 minut. 

„Počasí moc hezký na Belgii, trať spíš klasikářská. První hodinu jsme měli průměr 34 km/h, to byl pro mě letecký den. Bohužel na 45. kilometru jsem píchla a jela pět kiláků na prázdným kole, musela jsem dojet do zóny nebo opravovat sama. Zůstala jsem pak úplně sama a bojovala s nastavením hlavy, nebylo o co jet. Ale zatnula jsem zuby, musela jsem přece dovézt jediný český dres do cíle,“ říkala. 

Podobně dopadla třeba i nizozemská mistryně světa v cyklokrosu Fem van Empel, která dojela jen sedm míst před ní. A za ní zůstala i další cyklokrosová hvězda Sanne Cant z Belgie. „Posledních deset kilometrů jsem už odpočítávala, bylo to na mě nezvykle dlouhé, ale čekala jsem to horší. Mám další zkušenost a kdyby byla možnost příští rok do zařadit do přípravy i gravelovou světovou sérii, ráda to udělám,“ dodala s nadějí Zemanová.

Muži jedou v neděli od 12 hodin s 11 Čechy na startu.