Také 14. etapa Giro d'Italia se stala kořistí pro dlouhý únik. Jedenáctičlenná skupina získala stabilní náskok kolem 8 minut a v pelotonu byl jediný tým, který byl ochoten únik sjíždět. Pouze kazašská Astana - Premier Tech stála o etapové vítězství na Monte Zoncolan. Ale bez pomoci dalších týmů uspěli uprchlíci.

Slavné stoupání Monte Zoncolan zakončilo 205 kilometrů dlouhou etapu, ale tentokrát se na vrchol jelo z druhé strany, z obce Sutrio. Tato strana je sice o něco delší (14 km), ale s výjimkou posledních třech kilometrů mnohem snazší, než je tradičnější výjezd z Ovary.

Poprvé a naposled se ze Sutria jelo v roce 2003 a zvítězil Gilberto Simoni. I letošní výjezd má italského vítěze, ale mnohem méně známého. Vyhrál pětadvacetiletý Lorenzo Fortunato z malého druhodivizního celku EOLO - Kometa. Fortunato jako jediný zareagoval na útok Jana Tratnika (Bahrain Victorious) na začátku stoupání. Slovince si dojel a dvojice dlouho jela pospolu. Dva kilometry před cílem Fortunato utrhl Tratnika a pokračoval sám, jenže mu v cestě stály úseky s 22% stoupáním. A Tratnik se nevzdával.

Slovinec se k Fortunatovi přiblížil 500 metrů před cílem, ale poté se zlomil, začal v nejtěžší části kličkovat po silnici a dojel s odstupem 25 sekund za Fortunatem. Pro EOLO - Kometa je to první velké vítězství v historii týmu, který společně vedou Alberto Contador a Ivan Basso.

Opatrný Bernal se zbavil všech 

V hlavním poli se toho až do posledních 3 kilometrů moc nedělo. Ineos Grenadiers nebyl ochotný pracovat na dojíždění čelní skupiny a veškerá práce zbyla na Astanu. Giuseppe Martinelli, sportovní ředitel Astany, sháněl podporu u dalších celků, ale nikdo se nechtěl přidat.

Astana roztrhala peloton ve sjezdu ze stoupání Forcella Monte Rest. V první skupině byli jezdci kazašského týmu s Aleksandrem Vlasovem, ale držel se i Egan Bernal. Ve druhé skupině byli další favorité, včetně Simona Yatese (BikeExchange) a až ve třetí skupině jel Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step), ale jen o pár kilometrů dál se skupiny spojily.

Astana pracovala až do výjezdu na Monte Zoncolan a ušetřila síly týmu Ineos Grenadiers. Britský celek najel na čelo pelotonu a připravoval pozici pro svého lídra. Skupina se pomalu trhala, jako první odpadl Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo), následně i Davide Formolo (UAE Emirates) a problémy měl Remco Evenepoel. Ale prvni útok přišel až 1500 metrů před cílem a to od Simona Yatese. Britský vrchař ujel všem s výjimkou Bernala. Kolumbijec vyrazil do protiútoku 500 metrů před cílem, zbavil se Yatese a dojel s náskokem 11 sekund.

Další lídři měli větší ztráty. Damiano Caruso (Bahrain Victorious) a Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) dojeli 39 sekund za Bernalem. Dan Martin (ISN) ztratil 44 sekundy, Emanuel Buchmann (BORA - hansgrohe) 46 sekund, Hugh Carthy (EF Nippo) 54 sekundy a Aleksandr Vlasov nedokázal využít celodenní práce svého týmu a dokončil s odstupem 1:12.

Evenepoel projel cílem s podporou Joãa Almeidy, který byl opět silnější, se ztrátou 1:30. Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) byl vidět v pelotonu a dokončil na 22. místě (+3:32).

V celkovém pořadí si Egan Bernal výrazně pomohl. Před druhým Simonem Yatesem vede o 1:33, třetí Caruso ztrácí 1:51 a čtvrtý Vlasov 1:57. Carthy je pátý s odstupem 2:11. Evenepoel klesl na osmou příčku a má už velký odstup 3:52.