Měla to být etapa pro únik nebo pro sprinterské hvězdy v pelotonu. Místo toho ale byli diváci po celém světě svědky nervy drásajícího závěru, ze kterého nejvíce vytěžily maďarská mistryně Blanka Vas a polská závodnice Katarzyna Newiadoma. Největší smolařkou dne je naopak Demi Vollering, průběžná vedoucí závodnice celkového pořadí, která byla součástí tvrdé nehody šest kilometrů před cílem.

„Je to bláznivé. Ještě stále tomu nemůžu uvěřit. V etapě jsem se dnes cítila strašně špatně, ale holky mi hodně pomohly, a nakonec se mi podařilo vyhrát. Měla jsem rozbitou vysílačku, takže jsem o nehodě vůbec nevěděla. Je to pro mě hodně hořkosladké vítězství, protože jsme ztratili žlutý dres a Demi je hodně potlučená,“ hodnotila dnešní etapu vítězná Blanka Vas z týmu SD Worx-Protime.

20240815TDFFAZ1066-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Pro nizozemský tým to dnes mohla být poslední šance na vítězství ve spurtu s Lorenou Wiebes. Vítězství naštěstí i tak vyjela Maďarka Vas, pád žluté ženy Demi Vollering ale vůbec není dobrou zprávou. „Nehodu jsem vůbec neviděla, protože jsem pracovala na čele. Je to pro nás teď strašně těžké. Na jednu stranu Blanka vyhrála, ale Demi je hodně potlučená a ztratila dost času. Tohle jsou ale přesně ty chvíle, které se na Tour de France stávají, takže se s tím musíme poprat,“ rozpovídala se další členka sestavy Mischa Bredewold.

Obhájkyně loňského vítězství Vollering dokončila etapu i přes tvrdý pád na padesátém místě se ztrátou minuty a sedmačtyřiceti sekund. Díky tomu se do pomyslného trůnu pro vedoucí ženu závodu posadila polská závodnice týmu Canyon//SRAM Racing Katarzyna Newiadoma, která těsně prohrála spurterský finiš s vítěznou Blankou Vas. 

„Už jsem dnes po etapě dvakrát plakal, možná budu brečet celou noc. Žlutý dres je to, pro co jsme sem přišli. Samozřejmě je nešťastné, co tomu předcházelo, ale byli jsme ve správný moment na správném místě. Následně jsme měli na čele přečíslení. Způsob, jakým Chloe pomohla Katarzyně ke žlutému dresu, je neuvěřitelný. Vedení budeme v následujících dnech bránit, dokud nám budou stačit síly,“ glosoval závěr etapy dojatý sportovní ředitel týmu Adam Szabó.

K úspěchu týmu Canyon//SRAM Racing pomohla v posledních kilometrech velkou měrou Chloe Dygert, která naplno předvedla své časovkářské schopnosti. „Naštěstí jsem tentokrát byla před pádem,“ začala s úsměvem Američanka a pokračovala: „Katarzyna mi řekla co potřebuje, takže jsem do to závěru šla naplno. Málem jsem v té nehodě skončila taky, takže jsem opravdu ráda, že jsem to ustála a pomohla jsem jí do žlutého.“ 

Kromě žlutého dresu bylo ve hře pro německou sestavu také etapové vítězství, které už včera týmu uniklo o pár desítek metrů. Polka Newiadoma se ale ani v páté etapě radovat nemohla. V pětičlenné vedoucí skupině útočila na etapové vítězství také Američanka Kristen Faulkner. Své soupeřky zkusila zaskočit podobným útokem, jaký byl ten ze závodu pod pěti kruhy v Paříži, kde vyhrála zlato. 

20240815TDFFAZ0047-A.S.O._Thomas_Maheux.jpg

„SD Worx-Protime hodně tahal v pelotonu. Když zkusila v závěru zaútočit Katarzyna, zavěsila jsem se za ni a podařilo se nám odjet. V úplném konci jsem zkusila zaútočit, ale když jsem zjistila, že se za mě stihly soupeřky zavěsit, věděla jsem, že víc už nezvládnu,“ reagovala na dotaz jednatřicetiletá Faulkner, která se dnešním výkonem vyšvihla na druhé místo průběžného pořadí za svoji polskou soupeřku.

Zítra na závodnice čeká poslední test před závěrečnými dvěma horskými etapami. Pro některé týmy bude šestá etapa z Remiremontu do Morteau na francouzsko-švýcarských hranicích šancí limitovat škody v celkovém pořadí z posledních dní, pro některé týmy to bude naopak jedna z posledních šancí, jak zaútočit na velmi cenné etapové vítězství. Stoupání La Roche du Pretre a Cote de Friis patnáct kilometrů před cílem bude zajímavým katalyzátorem těchto snah.