První opravdu horská etapa Vuelty s cílem v Javalambre měla značně nečekané rozuzlení. Do dlouhého úniku se vydala pouze třetice cyklistů, kteří ale dostali spoustu prostoru a dotáhli svůj únik až do cíle.

Ve skupině byli Angel Madrazo (Burgos - BH), Jetse Bol (Burgos - BH) a José Herrada (Cofidis) a peloton jim nechal až 11 minut náskoku. Chvílemi se různé týmy snažily odstup snížit, ale žádný u toho nevydržel a etapa se proto rozhodla v souboji třech uprchlíků.

Madrazo sbíral vrchařské body, ale také několikrát odpadl. nejdříve to bylo už 45 kilometrů před cílem. Poté také několikrát v cílovém stoupání. Herrada se snažil utrhnout i Bola, ale nedařilo se mu to. Také Madrazo se opakovaně vracel a naposledy se mu to podařilo 700 metrů před cílem. Následně zaútočil sám a dojel si pro etapu. 

Druhý dojel Jetse Bol a Burgos - BH slaví největší úspěch v historii týmu. Zklamaný Herrada dojel se ztrátou 22 sekund na třetí příčce.


Lopez ujel všem 

Favorité na celkové pořadí si to poprvé rozdali v dlouhém stoupání. Jako první zaútočil Alejandro Valverde (Movistar) a udrželi se ho jen Sepp Kuss (Jumbo - Visma), Primož Roglič (Jumbo - Visma), Miguel Angel Lopez (Astana) a Tadej Pogačar (UAE Emirates). Odpad Nairo Quintana (Movistar), ale nebyl daleko. Neudržel se ani Nicolas Roche (Sunweb), vedoucí závodník celkového pořadí.     

Miguel Angel Lopez se cítil dobře a proto sám nastoupil a ihned soupeřům ujel. Valverde a Roglič utrhli Pogačara i Kusse. Lopez dotáhl svoji snahu do cíle s náskokem 12 sekund před Valverdem a Rogličem. Mistr světa se nijak neohlížel na Quintanu a spolupracoval s Rogličem. Taktika Movistaru byla opět velmi pochybná, Valverde závodil vyloženě proti Quintanovi.

Pogačar dojel sám se ztrátou 42 sekund za Lopezem. Quintana a Kuss ztratili 54 sekundy na Lopeze. Esteban Chaves (Mitchelton - Scott) zaostal 59 sekund a Rafal Majka (BORA - hansgrohe) o 1:05. Špatný den měl také například Rigoberto Uran (EF Education First), který na svého mladšího krajana ztratil 1:24. Nicolas Roche dojel s odstupem 1:30 a přišel o dres lídra.

V celkovém pořadí se vrátil do čela Miguel Angel Lopez. Druhý Roglič ztrácí 14 sekund, Quintana je třetí s odstupem 23 sekund. Čtvrtý Valverde má ztrátu 28 sekund a pátý Roche 57 sekund. 

Lopez drží i bílý dres, ale dres poveze druhý Tadej Pogačar. Slovinec ztrácí 1:49. Angel Madrazo si zásadně polepšil ve vrchařské soutěži, má 33 body, druhý Bol pouze 11. V bodovací soutěži zůstal první Sam Bennett (BORA - hansgrohe).