Byl to dlouhý, chladný, deštivý a hlavně překvapivý den. Vítězství Madse Pedersena je velkým překvapením, ačkoliv už loni dojel na druhém místě v monumentu Kolem Flander. Třiadvacetiletý cyklista je prvním dánským mistrem světa. A zcela zaslouženým. 

47 kilometrů v úniku

261 kilometr dlouhý závod se vyvíjel neočekávaně v několika okamžicích. Pedersen strávil v úniku psoledních 47 kilometrů, byl velmi aktivní a vyplatilo se. Dán po svém nástupu okamžitě dojel vedoucí dvojici Lawsona Craddocka (USA) a Stefana Künga (Švýcarsko). Craddock nevydržel, ale Küng uvisel a následně si dopředu dojel také Ital Gianni Moscon a Nizozemec Mike Teunissen. 

Teunissen se ale dlouho neudržel a další důležitý okamžik přišel 33 kilometry před cílem. K útoku zavelel Mathieu van der Poel, ke kterému se ihned přidal Matteo Trentin. Naopak zaváhali všichni ostatní favorité, především Belgičané, ale také Peter Sagan. 

Trentin a Van der Poel spolupracovali a rychle si dojeli Moscona, Künga a Pedersena. A bylo rozhodnuto. V hlavním poli už nebyla žádná kolektivní síla. Svou chybu si uvědomili Belgičané, kteří měli mít některého závodníka v útoku s Van der Poelem. Zodpovědnost za neúspěch nese především Greg Van Avermaet, protože Philippe Gilbert musel vzdát po pádu v polovině závodu. Belgický tým měl ve skupině několik jezdců, snažili se stahovat, ale chyběly jim síly a únik se spíše vzdaloval. 

Van der Poel nevydržel

Útočit zkoušelo několik jednotlivců, ale na spolupracující skupinu už neměli dopředu nedojeli. Favoritem v tu chvíli byl Mathieu van der Poel, pravděpodobně nejrychlejší závodník ve vedoucí pětici. Jenže 13 kilometrů před cílem, na začátku posledního okruhu, Nizozemci úplně došly všechny síly. Závod na něj byl příliš dlouhý a nedokázal ušetřit dost energie. Všestranný cyklista se skoro úplně zastavil a psolední kilometry si protrpěl.

O medaile tak jeli čtyři muži a početní výhodu měli Italové. Jenže ne na dlouho, Moscon hodně pracoval pro Mattea Trentina a když 6 kilometrů před cílem zaútočil Stefan Küng, Moscon odpadl a už se nedokázal vrátit zpět. Přesto byla Itálie velkým favoritem na první titul po jedenácti letech, protože Trentin byl papírově nejrychlejším mužem v čelní skupině. 

Jenže předpoklady se nenaplnily. Matteo Trentin sebevědomě zahájil spurt z pomalé rychlosti, ale Pedersen byl mnohem rychlejší a suverénně si dojel pro duhový dres. Druhý skončil extrémně zklamaný Trentin a třetí Küng.

Sagan čekal příliš dlouho 

Gianni Moscon udržel čtvrtou příčku a pátý dojel po pozdním útoku Peter Sagan. Trojnásobný mistr světa je ale jedním z poražených. Chyběl v rozhodujícím útoku Van der Poela a Trentina, nebyl dost odvážný k útoku daleko před cílem, když se závod nevyvíjel dobře a pouze čekal na posledních pět kilometrů, kdy už bylo pozdě. 

Šestý skončil další Dán Michael Valgren, který zareagoval na nástup Petra Sagana. Ve spurtu skupiny byl nejrychlejší sedmý Alexander Kristoff, osmý dojel Greg Van Avermaet, devátý Španěl Gorka Izagirre a desátý bývalý mistr světa Rui Costa. 

Ani Zdeněk Štybar se neodvážil útočit. Dojel na 13. místě, ale daleko za bojem o medaile. Češi byli vidět především díky Petru Vakočovi, který byl v prvním dlouhém úniku a byl aktivní i později a byl z našich nejdéle k dispozici Zdeňku Štybarovi. Dokázal dokončit na posledním místě před sběrným vozem na 46. místě. Předvedl výborný a statečný výkon.

Eliminace favoritů 

Chladný a deštivý závod byl opravdu hodně nepříjemný a težký. Do úniku vyrazila hvězdná skupina, kdy byli vítězové Grand Tours Primož Roglič, Richard Carapaz a Nairo Quintana, vítěz monumentálních klasik Daniel Martin, silní klasikáři Silvan Dillier a Magnus Cort a další závodníci. Ale byli dostiženi už v prvním okruhu v Harrogate a závod pro většinu z nich skončil předčasně. 

V polovině závodu vzdal promrzlý obhájce titulu Alejandro Valverde. Podle španělského matadora to byl závod pro šílence a nejodolnější závodníky. V prvním průjezdu cílem upadl Philippe Gilbert a vzal s sebou několik dalších jezdců. Remco Evenepoel na krajana počkal, ale do pelotonu ho už vrátit nedokázal. Zraněný Gilbert později vzdal a zklamání oplakal. 

Postupně odpadali další jezdci, brzo vzdal Alexej Lucenko, lídr Kazachstánu. Ještě dříve odpadli Sam Bennett (Irsko) a Kasper Asgreen (Dánsko). Následně si prožil velkou krizi Mathieu van der Poel a i když byl okruh před cílem na čele, do cíle dorazil se ztrátou téměř 11 minut.

Neviditelný byl Julian Alaphilippe. Francouzi se několikrát objevili na čele hlavního pole, ale Alaphilippe neměl dobrou formu a dojel na 28. místě se ztrátou 2:26. Zklamáním byl také výkon Michaela Matthewse, lídr Austrálie dojel až 24.