1. etapa Etoile de Bességes byla mnohem náročnější, než napovídal její profil. A na vině byl vítr a následné terezíny. Už 68 kilometrů před cílem se na bočním větru začal dělit peloton. anejdříve se vytvořily dvě velké skupiny, které se postupně dále dělily. Vpředu nechyběli někteří favorité na celkové pořadí, především Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), byl zde také Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) a Mads Pedersen (Trek - Segafredo) se svými týmovými kolegy. 

Početné zastoupení ve vedoucí skupině měly týmy TotalEnergies, Uno-X a další. Vzadu naopak zůstal například Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), Diego Ulissi (UAE Emirates) a další. Rozdíl mezi skupinami nebyl velký, 50 kilometrů před cílem se držel na hodnotě okolo 30 sekund, ale vítr foukal neustále a tak ani jedna skupina nezpomalovala. Vedoucí skupina se však pomalu drolila, odpadávali z ní cyklisté, na které bylo stanovené tempo příliš vysoké. 

Zvrátit nepříznivý vývoj se 43 kilometry před cílem pokusila malá skupina vedená Diegem Ulissim. Ital byl jedním z favoritů klasikářského dojezdu, ale na terezínu zůstal ve druhé skupině. V krátkém stoupání Cote de la Tour zaútočil a s několika dalšími jezdci zkusil dojet velkou vedoucí skupinu. Podařilo se mu srazit rozestup na 17 sekund, ale stoupání bylo krátké a za ním se vedoucí skupina opět rozjela do plného tempa a Ulissiho skupinka začala opět ztrácet. Pohlcena byla 23 kilometry před cílem, když se rozdíl mezi skupinami zvětšil na 45 sekund.

Brzo bylo jasné, že skupiny se už nespojí, protože první nezpomalovala a ve druhé nebyla ochota spolupracovat. Navíc se tým EF Education - EasyPost snažil zbrzdit tempo druhé skupiny, zatímco vpředu Lukasz Wisniowski, závodník americké sestavy, pracoval pro Alberta Bettiola. Skupina se postupně zmenšovala, 1,5 kilometru před cílem měla jen něco okolo 20 jezdců. 

V cílovém výjezdu v Bellegarde převzal aktivitu tým TotalEnergies a Chris Lawless, člen francouzské sestavy, jako první zaútočil. Okamžitě se za ním vydal Mads Pedersen a měl mnohem více síly. Lawlesse předjel, ujel mu a pokračoval sám. Brit na svou snahu doplatil a další jezdci ho předjeli, zatímco Pedersen si dojel pro první letošní vítězství. Druhý projel cílem Francouz Hugo Hofstetter (Arkéa - Samsic) a třetí Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). V cílovém výjezdu se vůbec nezadařilo Richardu Carapazovi, olympijský vítěz byl členem vedoucí skupiny, ale ztratil 17 sekund. 

Dres lídra celkového pořadí převzal Mads Pedersen.