Letos byl Pedersen opět velmi úspěšný, vyhrál etapy na Giro d'Italia a Tour de France a na jaře skončil třetí na Kolem Flander, čtvrtý na Paříž-Roubaix, pátý na Gent-Wevelgem a Dwars door Vlaanderen a šestý na Milán-Sanremo. Nepochybně by všechny tyto jarní výsledky vyměnil za triumf v monumentální klasice. Proto chce ještě o trochu zvýšit svou výkonnost. 

V roce 2024 ho čeká nabitý závodní program, začne už posledního ledna na Etoile de Bességes a ve Francii by měl zůstat i v dalších týdnech. Následuje totiž Okolo Provence, Paříž-Nice a poté už první monument Milán-Sanremo. A šetřit s nebude ani před druhým monumentem Kolem Flander, nastoupí totiž na E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem a Dwars door Vlaanderen. Jaro zakončí na Paříž-Roubaix. 

Poté se začne připravovat na Tour de France, objede Critérium du Dauphiné a po Tour se pokusí vyhrát olympijské zlato v Paříži. Na závěr sezony se vrátí na španělskou Vueltu. Už teď se zdá, že tento plán je až příliš ambiciózní a v průběhu sezony nejspíš přijdou nějaké změny.  

20230409PRX1088-A.S.O._Pauline_Ballet-2.jpg

Pedersen věří, že mu pomůže tým, který má po příchodu Lidlu mnohem větší finanční možnosti. „Vidíme, že se celý tým rozrůstá. Máme nové výživové poradce, máme více takových lidí a lidé od nás sledují jiné týmy, kterým se daří, jako je Jumbo, a snaží se použít dobré věci z jiných týmů u nás,“ říká Pedersen v rozhovoru pro Velo.com. 

Právě od výživového poradce si Pedersen hodně slibuje, protože dosud služby nutričních specialistů nevyužil. „Nechám to na nich, oni mi říkají, co mám dělat, a já se mohu soustředit na to, v čem jsem dobrý,“ vysvětluje. „Zatím jsem udělal vše, co jsem mohl. Mám plnou podporu týmu se vším všudy. Výživoví poradci možná nepomohou mně, ale mohou pomoci jiným v týmu. Možná je to ono, možná ne. Vyzkoušíme to a uvidíme, jak to půjde.“

Dán chce v příštím roce porazit všechny a připsat si první vítězství na monumentu. Už je mistrem světa, vyhrál klasiky Gent-Wevelgem a Kuurne-Brusel-Kuurne a také etapy na všech Grand Tours, takže monument je posledním velkým cílem, na který ještě nedosáhl. Musí tedy porazit Van der Poela a ostatní hvězdy. „Nedokážu vám přesně říct, co bych měl změnit, abych získal poslední procento výkonnosti a vyhrál," pokračuje Pedersen. "Abych byl upřímný, ti kluci jsou prostě větší talenti než já. Ale nejsou neporazitelní.“

„Máme plán a já věřím, že je to správný plán, jak porazit tyhle kluky v klasikách. Možná jsem také o něco lepší než loni,“ dodává.